European Opera Days in de Vlaamse Opera

Dit is een gearchiveerd bericht

26.04.2011

Op 7 en 8 mei vieren 103 operahuizen in 23 landen, waaronder België, opera tijdens de European Opera Days. Dit jaar staat het feest in het teken van 'Young ears'.

De operawereld zet niet enkel de jonge operaliefhebbers in de spotlight maar ook iedereen die opera nog moet ontdekken of net aan deze fascinerende reis begonnen is. Ook de Vlaamse Opera biedt een uitgebreide ontdekkingstocht aan in Antwerpen en Gent.

'Young ears' is een thema dat volledig past bij de Vlaamse Opera als het operahuis dat een nieuw, jong en avontuurlijk publiek blijft aantrekken. 42 procent van het publiek in het seizoen 2009-2010 bezocht voor het eerst een opera. Veertig procent van dit publiek is jonger dan veertig jaar.

Naast de grote en steeds actuele operaproducties presenteert de Vlaamse Opera gedurende het hele seizoen een uitgebreid randprogramma voor alle leeftijden, beginnende operaliefhebbers en operakenners. Zo organiseren we onder de noemer Opera Explorer extra activiteiten, workshops en zelfs weekends voor kinderen en jongeren en voor de volwassenen is er het programma Opera Plus met inleidingen, cursussen en gesprekken met de artiesten. Op zaterdag 7 en zondag 8 mei presenteren we in onze historische theaters in Antwerpen en Gent een gulle greep uit het aanbod.

Met zijn kinder- en jongerenproducties wil de Vlaamse Opera iedereen vanaf een zeer jonge leeftijd vertrouwd maken met muziektheater. Op zaterdag 7 mei kunnen kinderen vanaf 6 jaar in Antwerpen naar de voorstelling Kom je mee naar Elfenland. Of laat je kinderen inspireren door het Kinderkoor van de Vlaamse Opera dat een open repetitie geeft met daarna een kleine verrassing.

Wie nog niet zo vertrouwd is met opera, krijgt op zaterdag 7 mei in de Gentse opera een stoomcursus. We presenteren dan 400 jaar operageschiedenis in 60 minuten. Onmogelijk?  Een zanger, een pianist en een acteur zullen het tegendeel bewijzen als ze het publiek gidsen doorheen de meest onwaarschijnlijke intriges uit de opera.

In de maand mei heeft de Vlaamse Opera maar liefst drie producties op de affiche: de romantische Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss, de barokproductie Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi en de wereldcreatie L’Intruse van Dirk D’Ase eveneens het regiedebuut van Stef Lernous. Tijdens de European Opera Days kan het publiek deze producties ontdekken.

Bij de Vlaamse Opera begint het operaplezier al bij de Warm-Up, een zondags aperitiefconcert als voorbereiding op een komende productie. Op zondag 8 mei kan je in Gent naar de Warm-Up Il ritorno d’Ulisse in patria. Hoofddramaturg Luc Joosten ontvangt het productieteam voor een babbel terwijl solisten uit de productie exclusieve voorsmaakjes geven. Op zaterdag 7 mei kan je al glimp opvangen van deze productie tijdens een open repetitie.

Wie als één van de eerste de muziek van de wereldcreatie L’Intruse van componist Dirk D’Ase wil horen is welkom op de open orkestlezing met een inleiding en nagesprek van deze gloednieuwe partituur in de sfeervolle ruimte van de Lullyzaal.

Daarnaast is er op zondag 8 mei in Antwerpen de matineevoorstelling van Die Frau ohne Schatten in de geprezen regie van Marco Arturo Marelli. Na de voorstelling kan je tijdens Backstage een exclusief kijkje nemen achter de schermen van deze spectaculaire productie en ontmoet je de solisten en dirigent maestro Alexander Joel.

Tijdens de European Opera Days zijn al deze activiteiten gratis behalve de voorstellingen van Kom je mee naar Elfenland en Die Frau ohne Schatten. Reserveren is verplicht want de capaciteit per activiteit is beperkt.

Alle informatie: www.vlaamseopera.be | 070/22.02.02 | www.operadays.eu

Verwante items in de databank

Organisaties:Opera Vlaanderen (operahuis)

Terug Meer nieuws