Jonge Sla: Naar een duurzame kunstenpraktijk

Dit is een gearchiveerd bericht

31.03.2011

VTi (Vlaams Theater Instituut) en milieuorganisatie Ecolife werken momenteel aan het project 'Jonge Sla', dat streeft naar een duurzame kunstenpraktijk.

VTi, steunpunt voor de podiumkunsten en milieuorganisatie Ecolife ontwikkelen met de steun van Joke Schauvliege, minister van leefmilieu, natuur en cultuur, het project Jonge Sla, dat streeft naar een duurzame kunstenpraktijk. Het project loopt tot september 2012 en heeft tot doel om het ecologisch denken en handelen binnen de kunstensector te versterken, kunstenhuizen bewust te maken van de impact van hun activiteiten op het milieu en hen aan te zetten om acties te ondernemen om de eigen milieu-impact te verkleinen en erover te communiceren.

Om het project zo veel mogelijk slagkracht te geven, wordt samengewerkt met een aantal partners, waaronder BAM (Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst), Muziekcentrum Vlaanderen, BASTT (Belgische associatie van scenografen en theatertechnici) en het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten. De naam Jonge Sla, geïnspireerd door een gedicht van Rutger Kopland, verwijst naar: ‘groen, teer, gretig om te groeien’.

Steeds meer kunstenaars en kunstorganisaties zoeken antwoorden op de vragen die de ecologische uitdagingen oproepen en werken aan oplossingen. Jonge Sla wil hen daarbij steunen. Na een korte voorbereiding begint nu de pilootfase van het project. Daarin worden aangepaste informatie, instrumenten en methodieken om de ecologische impact van artistieke productie en programmering te verkleinen, uitgetest en verder ontwikkeld in samenwerking met een aantal kunstenaars en kunstorganisaties. Vanaf oktober 2011 worden ze ter beschikking gesteld van de hele sector.
Het project bestaat uit verschillende luiken. Een eerste luik is het delen van goede praktijken. Een aantal kunstencentra, productiehuizen en ondersteunende organisaties hebben immers de voorbije jaren trajecten opgezet rond milieuzorg, waarbij interessante en creatieve oplossingen bedacht zijn. Jonge Sla wil de sector aansporen om die goede praktijken te delen. Daarom ontwikkelen we momenteel het webplatform www.jongesla.be.

Een tweede luik zet in op het ontwikkelen van aangepaste coaching. Het omschakelen naar een meer ecologische manier van werken binnen de kunstensector is een leerproces. Daarom zetten we regionale en thematische ‘collegagroepen’ op onder begeleiding van Steven Vromman (low impact man, theater-voorstelling ‘Tegen de lamp’) en een (ecoteam)coach van Ecolife. Een derde onderdeel is het ontwikkelen van checklists. Om iedereen de kans te geven de eigen werking door te lichten, ontwerpen we een gebruiksvriendelijk model op maat van de kunstenpraktijk. Momenteel worden drie checklists gecreëerd en binnenkort uitgetest op het terrein: voor gebouwen, organisaties en creatieprocessen.

Met Jonge Sla bundelen we de krachten om aan de hand van praktische instrumenten en begeleiding op maat, werk te maken van een duurzame kunstenpraktijk .
Voor meer informatie: Nikol Wellens - 02 274 17 68 - nikol@vti.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Vlaams Theater Instituut (VTi) (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws