Jazz#Forum 2010

Ontmoetingsdag voor de professionele jazz sector

Dit is een gearchiveerd bericht

14.09.2010

Op dinsdag 21 september 2010 vond de eerste editie plaats van een ontmoetingsdag voor de professionele jazz sector. Voor de realisatie en de inhoud van deze dag sloegen Muziekcentrum Vlaanderen, JazzLab Series en de Beursschouwburg de handen in elkaar met medewerking van enkele prominente spelers uit het veld. Dit initiatief kon alvast rekenen op heel wat interesse!

KLIK HIER VOOR DE VERSLAGEN EN FOTO'S


Aanleiding voor dit initiatief was oorspronkelijk het rapport “Meer armslag voor jazz in Vlaanderen" uit 2006 waarin Simon Korteweg stelde dat deze sector nood had aan ‘vereniging’ en overleg. Dit was ook de conclusie van het Muziekgesprek over jazz tijdens de Flemish Jazz Meeting 2007 waar dit rapport het uitgangspunt vormde voor een eerste gesprek met het Vlaamse veld alsook met internationale collega’s van het Europe Jazz Network.

Ondertussen dringt de noodzaak zich steeds verder op, niet alleen omdat commercialisering en vervlakking, crisis of bezuiniging kleinere genres in de schaduw dringen, ook omdat andere delen van de muzieksector zich wel reeds hebben verenigd, een aanspreekpunt hebben of gesprekspartner zijn geworden van overheden tot belangenverenigingen. Jazz mag hierin niet achterwege blijven. Daarom is het van belang dat krachten worden gebundeld om de armslag van jazz in Vlaanderen en ook België effectief te verhogen.

Redenen genoeg dus om een “Jazz Forum” te organiseren, een dag die wordt opgevat als een soort “staten generaal”: waar staan we vandaag en waar gaan we en willen we naartoe. Om te vermijden dat debatten richting zouden verliezen, kozen we ervoor de gespreksthema’s zo concreet mogelijk te richten op wat uiteindelijk iedereen aanbelangt: het publiek, volk in de zaal, oren naar onze muziek.

Voor de uitwerking van de thema’s wordt beroep gedaan op de expertise van een aantal collega’s uit het veld. Zij engageren zich om de verschillende sessies inhoudelijk mee voor te bereiden. Wij kijken ook uit naar uw bijdrage op 21 september én daarna want wij hopen op het einde van de dag te komen tot de oprichting van een “werkgroep jazz”.

L’Union fait la force!
Deze eerste editie richt zich op voornamelijk op de situatie in Vlaanderen, kwestie van nu van start te kunnen gaan en zo concreet mogelijk te kunnen werken. Uiteraard zijn onze Waalse collega’s welkom en zullen we in de toekomst kijken hoe kan worden samengewerkt rond zaken die van gemeenschappelijk belang zijn.


PRAKTISCH:
De dag begint om 10u en eindigt om 17u met een drankje.
Aan de deelnemers zal een kleine bijdrage van 10€ worden gevraagd voor de catering.

INSCHRIJVEN!
De inschrijvingen zijn afgesloten.
Klik hier voor wie zich eventueel wil verontschuldigen maar wel een verslag wenst te ontvangen.

CONTACT:
Katrien@muziekcentrum.be  tel 02 504 90 96
info@jazzlabseries.be  tel 09 225 44 56



PROGRAMMA

10u: Ontvangst met koffie

10u30: Verwelkoming door organisatoren

  • Voorbeschouwing door Simon Korteweg
  • Inleidende lezing door trendwatcher Fons Van Dyck over maatschappelijke trends en hoe die invloed hebben op ons werkterrein.

11u30: Parallelle sessies 

  • Jazz in pers & media met Didier Wijnants (jazz recensent), Wim Wabbes (Vooruit), Janos Bruneel (muzikant) en Koen Van Meel (Kwadratuur)
  • Over de verhouding tussen gages en ticketprijzen en de verloning van artiesten met Prof. Guido De Brabandere (moderator), Tina Van Bockstal (CC De Meent), Mik Torfs (JazzLab Series), Maaike Wuyts (Aubergine Artist Management), Yves Peeters (muzikant) en Lilianne Defossez (Buster)

13u00: Broodjeslunch

14u30: Parallelle sessies

  • Promotie, publieksbinding en publieksverbreding - Joris Rossie (moderator), Kristof Roseeuw & Mathias Van de Wiele (muzikanten), Steven Verschoore (De Spiegel), Davy Van Robays (Gent Jazz), Roel Vanhoek (Jeugd & Muziek)
  • Spreiding van jazz over diverse podia in België en over de grens met Karin Laenen (moderator), Maaike Wuyts (Aubergine), Hugo De Craen (deSingel) en Rik Bevernage (De Werf)

16u15: Plenaire sessie: verslag van de sessies en voorstel tot oprichting Jazz Forum

17u00: einde met een drankje!


JazzLab Series Muziekcentrum Vlaanderen (logo) Beursschouwburg


Verwante items in de databank

Nieuws:'Proloogvergadering' jazz & improv-programmatoren (14.08.2012)
Verslagen Jazz#Forum 2012 (12.06.2012)
Verslag Jazz#Forum 2010 (25.10.2010)
Verslag Muziekgesprek over jazz (06.04.2007)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jazz Forum 2010 (12.2010)
En dan nu: muziek (29.09.2010)
Jazz Forum (09.2010)
Organisaties:JazzLab Series (ondersteunende organisatie, onafhankelijke organisator)
Beursschouwburg (grote concertzaal, club / kleine concertzaal)
Muziekcentrum Vlaanderen (ondersteunende organisatie, bibliotheek, archief, studiecentrum, website)
Documenten:Meer armslag voor jazz in Vlaanderen (studie/rapport)

Terug Meer nieuws