Interessante aanwinsten in de Muziekcentrumbibliotheek (april 2010)

Dit is een gearchiveerd bericht

20.04.2010

Nieuw in de Muziekcentrumbibliotheek: het verslag van de Dag van de Cultuureducatie; het Jaarverslag 2009 van de SARC; een onderzoek naar ouderen en cultuurparticipatie: een studie rond kunstenaars en hun tussenpersonen... Bekijk hier meer recente interessante aanwinsten!

Talent in actie: Verslag Dag van de Cultuureducatie

Verslag van de Dag van de Cultuureducatie 2010, ‘Talent in Actie’. De studiedag was een organisatie van CANON Cultuurcel en het Vlaamse Ministerie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media i.s.m. Cultuurnetwerk Nederland en het STUK in Leuven. De dag kon rekenen op de belangstelling van een 350-tal aanwezigen uit het brede cultuur-, jeugd- en onderwijsveld. In het verslag vind je een neerslag in beelden en woorden van de keynotes, sessies en intermezzo’s die op het programma stonden.

Klaar? Actie!: Over ouderen en cultuurparticipatie

Vanwege hun (doorgaans) toegenomen vrije tijd vormen ouderen een (leeftijds)groep die massaal aan cultuur kan deelnemen. Maar doen ze dat ook? Er bestaan in Vlaanderen slechts weinig gegevens die inzicht verschaffen in de mate van cultuurparticipatie door 60-plussers. Om deze leemte in te vullen, organiseerden onderzoekers verbonden aan de Vakgroep Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en aan de Hogeschool Gent een grootschalig behoefteonderzoek bij niet minder dan 44.000 ouderen. De resultaten van dit onderzoek zijn verwerkt in de publicatie 'Klaar? Actie! Over ouderen en cultuurparticipatie'. De lezer krijgt er een antwoord op vragen zoals: Wie neemt actief deel aan cultuur? Welke factoren spelen hierin een rol? Willen ouderen graag participeren aan cultuur en zijn de randvoorwaarden daartoe ideaal ingevuld? Onmisbaar leesvoer dus voor iedereen die begaan is met cultuurparticipatie van ouderen.

SARC Jaarverslag 2009

De Strategische AdviesRaad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media gaf met zijn vier sectorraden en de Algemene Raad in totaal 29 adviezen in 2009. Daarnaast ging er ook veel aandacht naar het Memorandum voor de Vlaamse Regering. Hoorzittingen, informatiesessies, rondetafelgesprekken, toelichting bij adviezen in het Vlaams Parlement en de deelname aan een evaluatief onderzoek naar de werking van de strategische adviesraden maakten eveneens deel uit van de activiteiten in 2009.

Kunstenaars en hun tussenpersonen

Kunstenaars en hun tussenpersonen toont overtuigend aan hoe het proces van de creatie en verspreiding van artistieke producten (beeldende kunst, podiumkunsten, film, muziek, design en mode, geschreven teksten) uit een complexe keten van functies bestaat: productie, uitgave, verspreiding. Deze cruciale functies worden in de praktijk ingevuld door een hele serie van bemiddelaars die staan tussen de kunstenaar en het publiek dat uiteindelijk zijn kunst 'consumeert'. Deze tussenpersonen stellen de kunstenaar in staat om zijn artistieke productie op peil te houden en een relatieve bestaanszekerheid als artiest uit te bouwen. Zij zijn de bewakers van het evenwicht tussen atelier en PR, tussen afgelegen schrijf-tuinhuis en signeersessies op de boekenbeurs. Marketing en netwerking horen net zo goed bij een kunstenaarscarrière als de muze en bloed-zweet-en-tranen. Vanuit een veelheid van disciplines brengt dit boek het landschap van de kunstcreatie en -verspreiding in België genuanceerd in kaart: de economische, sociaaleconomische, sociologische, juridische en politieke invalshoeken vullen elkaar aan en belichten telkens een ander facet: de kunstenaarscarrière, de internationalisering van bepaalde artistieke markten, inzicht in de belangrijke communautaire verschillen (en geschillen), het proces van mutualisering in de samenwerking tussen verschillende tussenpersonen, aandachtspunten bij het opstellen van een contract tussen kunstenaar en tussenpersoon e.d. Door deze gevarieerdheid is dit werk een rijke en relevante bron van informatie voor zowel professionelen als liefhebbers in de kunstwereld, voor beleidmakers en auteursrechtenactivisten, voor kunstenaars en hun tussenpersonen.

1 + 1 = 3 ? Over samenwerkingsverbanden in de culturele sector

De auteurs gaan op zoek naar de kritieke succesfactoren van onderlinge samenwerkingsverbanden binnen de culturele sector. Kan de culturele sector op dit vlak iets leren van de profit sector en vice versa ? Er wordt ook aandacht geschonken aan de zakelijke aspecten van het cultuurbeleid in Vlaanderen en Nederland. De teksten zijn gebaseerd op de toespraken die gehouden zijn tijdens het jaarlijkse colloquium van het Prof. Robert Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.

10 Music Contracts

Informatieve brochure van Unesco rond artiestencontracten, met de bedoeling goede praktijkvoorbeelden te verspreiden. De brochure bevat tien verschillende voorbeeldmodellen van contracten.

En toen was cultuur niet langer vervelend: 7 ervaringen met kinder- en jongerenparticipatie

Deze brochure beschrijft zeven praktijken van kinder- en jongerenparticipatie in het lokale cultuurbeleid. De praktijken werden verzameld en beschreven door het Vlaams Netwerk Kindvriendelijke Steden i.s.m. LOCUS. De publicatie gaat ook in op een achttal aandachtspunten voor wie participatieacties met deze doelgroep wil opzetten.

Op zoek naar meer?

Je vindt in onze bibliotheek overzichtswerken, monografieën, studies, rapporten, eindverhandelingen, adressengidsen en meer. We proberen daarbij zoveel mogelijk het materiaal in digitale vorm te verzamelen en online via deze website te ontsluiten. Consultatie van de (fysieke) werken kan op eenvoudige afspraak (02/504.90.90). Raadpleeg hier de volledige catalogus.

Verwante items in de databank

Nieuws:Interessante aanwinsten in de Muziekcentrumbibliotheek (mei 2010) (17.05.2010)
Interessante aanwinsten in de Muziekcentrumbibliotheek (februari-maart 2010) (22.03.2010)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws