Workshops stemtraining voor artiesten

Dit is een gearchiveerd bericht

21.01.2010

Deze workshops van het Sociaal Fonds voor Podiumkunsten richten zich tot professionele podiumkunstenaars die hun kennis en vaardigheden op het gebied van stemtraining willen opfrissen en uitbreiden. In de cursus wordt er stilgestaan bij de verschillende aspecten van 'spreken'. Het artistieke stemgebruik met de onmiddellijke toetsing aan de praktijk staat hierbij centraal.

Er worden methodes aangereikt om zelfstandig verder te trainen en er worden adviezen geformuleerd voor eventuele verdere individuele scholing van bepaalde aspecten.

Inhoud

Deel 1:
Lichaamshouding en ademhaling hebben een onmiddellijke invloed op de stemgeving. We brengen de verschillende ademtechnieken samen om zo de meest natuurlijke adem te vinden.

Deel 2:
Stem en resonantie komen aan bod. Een juist stemgebruik en stemhygiëne zijn van groot belang voor de beroepsspreker. We zoeken eutonie binnen de stemgeving en leren op een verantwoorde manier volume en bereik uit te breiden.

Deel 3:
Hier oefenen we articulatie in functie van een juiste stemgeving. Er wordt aandacht besteed aan een pittige, veerkrachtige en open articulatie. We ervaren hoe onze uitspraak een invloed kan hebben op de boodschap.

Deel 4:
Prosodie kan ook op een technische manier benaderd worden. We leren prosodische kenmerken herkennen en experimenteren met verschillende stemmen en intonatiepatronen met de bedoeling dit toe te passen bij vertellingen, acteer- en stemmenwerk.

Docenten

Inge Van Hoydonck is zelfstandige logopediste en werkt als stemdocente aan Artesis Hogeschool Antwerpen, Herman Teirlinck Instituut.
Aagje Dom is zelfstandige logopediste en actrice. Ze maakt eigen theaterproducties en verleent haar stem aan animatiefilms.

Praktisch

Groep 1 :
maandag 15 en maandag 22 maart, 9.30u - 13.00u @ deFilharmonie, Antwerpen Groep 2 :
donderdag 27 mei en donderdag 3 juni, 9.30u - 13.00u @ deFilharmonie, Antwerpen

Gratis voor werknemers van PC 304 / ? 150 voor andere deelnemers
+ Gratis voor werkzoekende artiesten !

Inschrijven

Omdat de workshop gericht is op professionals, is het zinvol om zeer individueel te werken. Er zullen maximaal 12 deelnemers worden toegelaten; er wordt parallel gewerkt in 2 groepen van 6 personen.

Voor het samenstellen van de groepen wordt rekening gehouden met :
- de volgorde van inschrijving (via het online inschrijvingsformulier) : klik hier
- je motivatie om deel te nemen aan de workshop : in welk kader wil je deze workshop volgen ? wat verwacht je ervan ? welke background heb je reeds mbt stemtraining (opleiding ? ervaring ?). Deze info zal ook worden doorgespeeld aan de lesgeefsters, teneinde de workshops zo optimaal mogelijk voor te bereiden. Graag een mailtje met het antwoord op deze vragen aan opleiding@podiumkunsten.be

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws