Onderzoek btw-problematieken in cultuur

Dit is een gearchiveerd bericht

29.10.2009

Het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media liet in het voorjaar van 2009 een onderzoek uitvoeren naar de btw-problematieken in de beleidsvelden cultuur, jeugdwerk en sport in Vlaanderen. Het onderzoek concentreerde zich op vijf btw-knelpunten.
  1. De bepaling van het btw-statuut: de vraag rijst naar de eventuele onduidelijkheid omtrent het btw-statuut van de verschillende (economische) organisaties (i.e. volledige btw-belastingplichtige, gemengde btw-belastingplichtige, gedeeltelijke btwbelastingplichtige, vrijgestelde btw-belastingplichtige, enz.).
  2. De toepassing van de verschillende btw-vrijstellingen: de btw-vrijstellingen voorzien in de Belgische wetgeving zijn immers niet altijd duidelijk omschreven en kunnen bijgevolg vragen doen rijzen in de verschillende sectoren.
  3. Btw-tarificatie: het hoge standaard btw-tarief (i.e. 21%) dat geldt in Belgiƫ kan leiden tot een belangrijke financiƫle impact in de verschillende sectoren.
  4. Btw-formaliteiten: de Belgische btw-wetgeving voorziet dat elke btw-belastingplichtige een aantal btw-formaliteiten (btw-aangifte, btw-boekhouding, enz.) dient te vervullen. De vraag rijst hoe zwaar deze administratieve last weegt op de organisaties in de verschillende sectoren.
  5. Informatieverstrekking van de federale overheid: de btw-wetgeving kan vele vragen doen rijzen. In welke mate verwacht de betrokken sector dat de federale overheid informatie verleent omtrent de toepassing en impact van de btw-regelgeving?

Download hier het rapport Cultuur (PDF)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws