Onderzoeksresultaten BOM-Vlaanderen beschikbaar

Dit is een gearchiveerd bericht

27.07.2009

Het onderzoeksproject "Bewaring en Ontsluiting van Multimediale Data in Vlaanderen " (BOM-Vlaanderen) is op 30 juni  officieel beeïndigd. Doel van het project was oplossingen aan te reiken om audiovisueel erfgoed op lange termijn oordeelkundig te bewaren, doorzoekbaar te maken en te ontsluiten. Alle onderzoeksresultaten en eindrapporten kunnen vrij gedownload worden op www.bom-vl.be.

Aan culturele zijde participeerden de Boekentoren uit Gent, het Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst, het Vlaams Theater Instituut, Muziekcentrum Vlaanderen en FARO. Uit de mediasector participeerden de openbare, commerciële en regionale omroepen. Het IBBT en het VRT Medialab zorgen voor de wetenschappelijke omkadering.

Momenteel werken de partners aan een boek over de resultaten van het project BOM-vl, dat in het najaar zou verschijnen.

Het BOM-Vl-project omvatte zes werkpakketten:

Gebruikersnoden. In dit werkpakket werden de noden op het vlak van bewaring en ontsluiting van multimediale data in Vlaanderen geanalyseerd, aan de hand van een geobjectiveerd gebruikersonderzoek. 

Archivalisering en selectie: kunsten en erfgoed, media en erfgoed. Wanneer worden mediaproducties of digitale representaties van kunstwerken erfgoed? Wie gaat daarover? Zijn er selectieprincipes voor de kunsten, voor de media, voor de erfgoedsector? Wat houden we eeuwig bij en wat wordt gewist? Waar moet de overheid op inzetten? Wanneer organiseren we de selectie vraaggestuurd en wanneer aanbodgestuurd? Welk evenwicht bestaat daartussen? Hoe verloopt de bijsturing van dit alles?

Metadatastandaarden en uitwisselingsformaten. Hier werd in eerste instantie een vergelijkende studie gemaakt van opslag- en compressieformaten die momenteel beschikbaar zijn of gebruikt worden binnen de cultuur- en erfgoedsector, met inbegrip van richtlijnen voor het gebruik van geschikte formaten bij ontsluiting. Daarnaast werd onder meer een nieuw metadatamodel ontwikkeld worden voor de annotering van multimediale data binnen het geheel van de sectoren die aan het project deelnamen (erfgoedsector, cultuursector en mediasector).

Beheer van rechten op digitale objecten. In dit werkpakket werden de juridische belemmeringen en mogelijkheden bij de opslag en ontsluiting van multimediale data in kaart gebracht, waarbij een vergelijking werd gemaakt  tussen de situatie van archieven opgezet door privépartners en door de overheid. Daarnaast werd onder andere een checklist van essentiële juridische gegevens opgemaakt, die samen met de gearchiveerde objecten moeten bewaard worden.

Architectuur voor digitale bewaring en ontsluiting. De verschillende aanbod- en distributiemodaliteiten met betrekking tot multimediale data werden bestudeerd in dit werkpakket.

Ontwikkeling van een gemeenschappelijk innovatieplatform. Dit platform liet toe om stelselmatig bestaande kennis omtrent de archivering en ontsluiting van multimediale data, samen met de onderzoeksresultaten uit de verschillende werkpakketten van dit project, te toetsen aan de realiteit.

Meer info: www.bom-vl.be.

Verwante items in de databank

Nieuws:Archipel-project onderzoekt duurzame digitale archiefinfrastructuur voor cultureel erfgoed (31.03.2010)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws