Eerste Antwerpse Doctoraat in de Kunsten (Muziek en Podiumkunsten) behaald

Dit is een gearchiveerd bericht

30.01.2009

Yves Senden behaalde op 29 januari 2009 het eerste Antwerpse Doctoraat in de Kunsten in het studiegebied Muziek en Podiumkunsten. Hij bestudeerde aspecten van semiotiek met betrekking tot muziek en werkte zijn conclusies uit in twee podiumproducties en een doctoraatsscriptie.

Yves Senden wordt hiermee de eerste Doctor in de Kunsten van de Universiteit Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium, Artesis Hogeschool Antwerpen in het kader van de Associatiefaculteit Kunsten van de AUHA (Associatie van Universiteit en Hogescholen Antwerpen).

‘Muzikale interpretatie vanuit het pragmaticisme van Peirce’
Muzikale interpretatie berust op vier pijlers: het genoteerde muzikale teken, het klinkend muzikale teken, het waargenomen muzikale teken en de uitvoerder. Deze elementen zijn met elkaar verbonden via een complex semiotisch web. Aan de hand van de categorieën en het pragmaticisme van Peirce worden zij in een overkoepelend referentiekader geplaatst, waardoor de consequenties voor muzikale interpretatie duidelijk worden.

Promotor(en): Prof. Dr. Peter De Graeve; copromotor Prof. Dr. Eugeen Schreurs

Yves Senden (geb. 1965) is licentiaat in de Klassieke Filologie. Hij maakte in 1987 zijn eindverhandeling over de plaats van Moira in de Ilias en de Odyssee van Homeros.
Tussen 1987 en 1991 behaalde hij aan het conservatorium van Antwerpen het einddiploma nieuwe cyclus voor orgel bij Stanislas Deriemaeker, evenals eerste prijzen voor harmonie, praktische harmonie, muziekgeschiedenis, kamermuziek en het getuigschrift voor analyse. In 1995 behaalde hij aan het conservatorium van Den Haag het einddiploma Uitvoerend Musicus bij Leo Van Doeselaar. Als organist geeft hij concerten in binnen- en buitenland en verzorgde hij radio-opnames. Als voordrachthouder spreekt hij over componisten, maar ook over muziekfilosofisch geïnspireerde onderwerpen. Als pedagoog is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van de Artesis Hogeschool Antwerpen. Als onderzoeker richt hij zijn aandacht op de banden tussen semiotiek en muziekanalyse.

In de periode 1999-2001 bracht hij met het Firstness-ensemble het muziektheater Triumph of Death van Frederic Rzewski. Deze productie werd door de VRT gecapteerd. Als voordrachthouder bestrijkt hij een ruim domein: referaten over componisten (Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Dvorak, Mahler, Sjostakovitsj, hedendaagse muziek) naast thematische onderwerpen (de banden tussen de klassieke retoriek en muziek, de CD als vloek en zegen, muziek en emotie ...).

www.conservatorium.be

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws