België schittert op Eurosonic

Dit is een gearchiveerd bericht

23.01.2009

Het Nederlandse showcasefestival Eurosonic was dit jaar een enorm succes. En dat terwijl er maar liefst 29 bands van eigen bodem speelden! Zita Swoon, The Black Box Revelation, Ghinzu, Lady Linn & Her Magnificent Seven, Madensuyu en de vele andere Belgen presenteerden zich in Groningen aan de talrijke internationale platenfirma’s, boekingsagenten, festivals, media, managers, platenbonzen en talentscouts.

Alle zalen waren goed gevuld en het publiek ontving de Belgische bands met veel enthousiasme. Maar ook de internationale pers en de muzieksector reageerden zeer positief. Zo sleepte Selah Sue al meteen een optreden in de Shepherd’s Bush Empire in London in de wacht op zaterdag 24 januari. En OOR journalist Willem Jongeneelen gaf aan De Morgen te kennen dat hij door de Belgische bands werd weggeblazen.

Op het grootste podium dat ooit in de Groninger Oosterpoort werd opgetrokken werden de European Border Breakers Awards 2009 uitgereikt. De prijzen zijn bestemd voor popartiesten die buiten hun eigen landsgrenzen succesvol zijn met hun debuut-cd. Voormalig winnaar Gabriel Rios trad tijdens deze show op bijgestaan door The Jools Holland Rhythm and Blues Orchestra. Op de conferenties was België eveneens sterk vertegenwoordigd met twee panelgesprekken en een keynote interview waarin Herman Schueremans het ontstaan en de achtergrond van Rock Werchter uit de doeken deed.

De Belgische schijnwerpers op Eurosonic werden extra in de verf gezet door een opvallende promocampagne opgezet door Muziekcentrum Vlaanderen en Wallonie-Bruxelles Musiques. De slogan luidde Belgium Booms en dat heeft heel Groningen geweten. De officiële opening van het festival was helemaal zwart geel rood gekleurd met Belgische Vedett en frietjes. Maar ook de stad werd overspoeld door Belgium Booms affiches, flyers, stickers en bierviltjes. Ook leuk om weten: de Belgische popfotograaf Tom Verbruggen won in Groningen de Lex van Rossen Award 2009.

Moodio tv maakte een mooie videoreportage over de Belgische focus op Eurosonic:



En ook de Rode Loper besteedde aandacht aan Eurosonic. Hier nog enkele sfeerbeelden:

Eurosonic 2009 (1)
Eurosonic 2009 (1)
Eurosonic 2009 (3)
Eurosonic 2009 (4)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws