Sterren komen, sterren gaan: studiedag over muzikaal succes

Dit is een gearchiveerd bericht

03.12.2008

Wat is succes? Kunnen we alleen spreken van succes als er eerst een mooi getal en dan pas heel veel nullen op je bankrekening staan of volstaat een positiever zelfbeeld of het feit dat de maatschappij er wel bij vaart ook? Wat zijn factoren van carrièresucces bij Popmuzikanten? En haalt daarbij economie of sociologie de bovenhand?

In het kader van de uitreiking van de 3° Popthesisprijs slaan Poppunt en de International Association of the Study of Popular Music op woensdag 17 december opnieuw de handen in elkaar voor een boeiende studiedag waarin opnieuw praktijk en academisch onderzoek aan elkaar gelinkt worden.

Met Gert Keunen (Briskey, PHL Music), en prof. Tom der Borgt (Universiteit Utrecht), Prof. Dr. Katia Segers (VUB), dr. Peter Scholliers (VUB), Prof. Dr. Koen van Eijck (Erasmus Universiteit Rotterdam) Xtof Cocquyt (o.a. manager Gabriel Rios) en Koos Zwaan (Universiteit Utrecht). (more tbc)

Op het einde van de dag wordt ook de 3° Popthesisprijs uitgereikt. Om het onderzoek te versnellen en te verdiepen verzamelt Poppunt al drie jaar thesissen over muziek en de muzieksector. Met de Popthesisprijs wil Poppunt onderzoekresultaten en nieuwe inzichten laten doordringen naar de sector, en tegelijk academisch onderzoek stimuleren vanuit de praktijk.

Praktisch: woensdag 17 december 2008, Ancienne Belgique – Brussel (www.abconcerts.be), 14-18u. Inschrijven is verplicht en kan tot 12 december op stijn@poppunt.be
LET OP: het aantal plaatsen is beperkt, tijdig inschrijven is de boodschap

PROGRAMMA

13u30: Deuren – onthaal

14u00: Poponderzoek in Vlaanderen, Nederland & Europa
Gert Keunen en Tom ter Bogt maken een overzicht van het belangrijkste onderzoek in België en Nederland. Wat wordt er zoals onderzocht en welke domeinen blijven onderbelicht.

14u30: Het belang van geschiedschrijving over popmuziek
Peter Scholliers laat zijn licht schijnen op de Vlaams popmuziekgeschiedschrijving.

15u00: Succes bekeken vanuit economisch perspectief (theorie vs. praktijk
Katia Segers kijkt naar muzikaal succes vanuit de economisch perspectief. Daarna gaan we na wat we hiermee moeten in de praktijk.

15u40: Koffiepauze

16u00: Succes bekeken vanuit  sociologisch perspectief (theorie vs. praktijk)
Koen van Eijck zoekt sociologische kenmerken en verklaringen van succes, Xtof Cocquyt  (manager van oa. Gabriel Rios) geeft een antwoord op de vraag of sociologie vat heeft op de muziekindustrie.

16u40: Sociologie vs economie – wie heeft het meeste succes?
Koos Zwaan licht een tip van de sluier van de resultaten van zijn promotieonderzoek over de factoren van carrièresucces bij Nederlandse muzikanten.

17u00: Bekendmaking winnaar Popthesisprijs 2008
Poppunt directeur Luc Nowé en juryvoorzitter Gert Keunen maken de winnaar van de Popthesisprijs 2008 bekend.

17u10: Receptie

Sprekers:

  • Prof. Katia Segers (Communicatiewetenschappen, Vrije Universiteit Brussel). Auteur van diverse boeken naar sponsoring van de kunstsector. Zij is voorzitter van de Adviescommissie kunsten van de Vlaamse Gemeenschap en van de Raad van Bestuur van de Vlaamse Regulator voor de Media. Haar huidige onderzoekstopics zijn: kinderen, media en cultuur, politieke economie van de cultuurindustrieën, globalisering, cultuurbeleid en -cultuurfinanciering, muzieksociologie en Corporate Social Responsibility.
  • Prof.  Koen van Eijck (Kunst- en Cultuurwetenschappen,Erasmus Universiteit Rotterdam),  onderzoekt culturele socialisatie in het gezin, culturele smaken en leefstijlen. Daarnaast richt zijn werk zich op sociale ongelijkheid, mediagebruik en trends in tijdsbesteding en vrijetijdsparticipatie.
  • Dr. Peter Scholliers (Geschiedenis, Vrije Universiteit Brussel), verricht onderzoek omtrent de geschiedenis van de levensstandaard, de geschiedenis van de arbeid, voedingsgeschiedenis, de geschiedenis van lonen en prijzen, de materiële cultuur en de industriële archeologie. Deze thema's waren onderwerp van vele publicaties.

  • Xtof Cocquyt: is psycholoog van opleiding maar zit al zowat 20 jaar in de muzieksector, eerst in de platenindustrie (waaronder 11 jaar bij PIAS) en sinds 2005 als manager van oa. Gabriel Rios, A.Brand en Selah Sue.

  • Koos Zwaan (Algemene Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht), is communicatiewetenschapper. In zijn promotieonderzoek richt hij zich op de vraag welke factoren een rol spelen voor het carrièresucces van beginnende Nederlandse muzikanten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BUMA.

  • Gert Keunen (Rockacademie Tilburg, PHL Music Hasselt en Rits Brussel) , docent muziekgeschiedenis en muziekindustrie, en muzikant/componist onder de naam Briskey, auteur van boeken over popmuziek (Pop! Een Halve Eeuw Beweging), lid van de muziekcommissie. Daarnaast heeft hij een verleden als muziekjournalist (De Morgen, De Standaard, Gonzo), muziekprogrammator (Vooruit Gent) en label manager (Zomba/Rough Trade).

  • Prof. Tom ter Bogt (Algemene Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht), bijzonder hoogleraar popmuziek, heeft boeken geschreven over de geschiedenis van jeugdcultuur en popmuziek; ook was hij auteur van documentatieserie 'Wilde jaren, een eeuw jeugdcultuur’ bij Teleac/NOT, plus een documentatiereeks over de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. Hij geeft les over en doet onderzoek naar popmuziek vanuit een mediapsychologisch en cultuursociologisch perspectief.

Verwante items in de databank

Organisaties:Poppunt (ondersteunende organisatie)

Trefwoorden: , ,

Terug Meer nieuws