Seminarie rond auteursrecht

Dit is een gearchiveerd bericht

13.11.2008

Fiscaal informatief organiseert op dinsdag 2 december een seminarie rond het thema Auteursrecht in Wevelgem.
De wet van 16 juli 2008 deelt op fiscaal vlak de 'inkomsten verkregen uit auteursrechten vanaf 1 januari 2008 in bij de 'roerende inkomsten' en onderwerpt ze aan een bevrijdende roerende voorheffing. Dit betekent een grote fiscale vereenvoudiging voor de auteurs. Toch roept deze wet nog veel vragen op. De uitvoeringsbesluiten (verwacht in november) zullen hopelijk veel uitklaren.

Tijdens dit seminarie krijgt u uit eerste hand alle mogelijke antwoorden. Daarnaast worden ook mogelijke optimalisaties bekeken. Want met een ruime interpretatie van het auteursrecht kan men nu heel veel beroepsinkomsten daaronder laten vallen. Specialisten die een artikel publiceren of spreken op een seminarie, ontwikkelaars van software in loondienst, een juridisch geschreven advies… Wat zijn de grenzen?

Programma
  • Op welk bedrag is de bevrijdende roerende voorheffing van toepassing? Bestaat er een recht op forfaitaire kostenaftrek? Wat is het lot van onkostenvergoedingen uitbetaald aan de auteur, en van de fiches 21.50? 
  • De wet is retroactief (!) van toepassing vanaf 1 januari 2008? Met welk tijdstip dient men rekening te houden: publicatie, verkoop, uitbetaling…? Hoe het probleem oplossen van reeds uitbetaalde vergoedingen daterend van vóór de inwerkingtreding?
  • Op welke rechten is deze wetgeving nu precies van toepassing? Wat mag men verstaan onder auteursrechten, naburige rechten en wettelijke licenties?
  • Wat met auteurs die prestaties leveren in dienstverband? Opent deze regeling deuren voor alternatieve verloningsmechanismen van bepaalde medewerkers?
  • Wat met auteurs die onder vennootschap werken? Overleden zijn? Buitenlandse auteurs. Inkomsten uit het buitenland…
  • Wie moet de roerende voorheffing inhouden? Welke administratieve formaliteiten voorziet het nieuwe KB?

Waar & wanneer?
Wevelgem – dinsdag 2 december 2008 van 14.00u tot 17.00u in het Congrescentrum Seminar, Kortrijkstraat 250 te Wevelgem

Prijs
Deelname aan het seminarie “Auteursrecht” bedraagt 160 euro (excl. Btw) voor clubleden en 190 euro (excl. Btw) niet-clubleden.
In de prijs is inbegrepen: deelname aan het seminarie (3 uur erkende opleiding), documentatie, koffie en frisdrank tijdens het seminarie.

Fiscaal Informatief is erkend opleidingsverstrekker in het kader van de ondernemerschapsportefeuille.
De aanwezigheidsattesten in het kader van de permanente vorming erkend door IAB – BIBF – IBR, worden op het einde van het seminarie uitgereikt.
Het seminarie waarborgt u 3 uur vorming.

Inschrijven kan via www.fiscaalinformatief.be

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws