Debat ICT en cultuurparticipatie

Dit is een gearchiveerd bericht

13.10.2008

De onderzoeksgroep IBBT/ SMIT (VUB) presenteert op donderdag 6 november in het Vlaams parlement een aantal krachtlijnen voor een potentieel beleid rond ICT en cultuurparticipatie.

De maatschappelijke beleidsnota van de commissie Digitaal Vlaanderen van het Vlaams Parlement pleit ervoor initiatieven uit te werken om het gebruik van ICT in de culturele sector te bevorderen. Informatie- en communicatietechnologie (ICT) kan immers een rol spelen in het aanboren van grotere en nieuwe publieken en het verhogen van de zogenaamde culturele competentie.

De onderzoeksgroep IBBT/ SMIT (VUB) bestudeerde daarom een aantal cases uit o.m. de erfgoedsector, kunsten en bibliotheeksector. Ze stelde zich de vraag hoe ICT kan dienen voor verbreding, verdieping en vernieuwing van cultuurparticipatie. De resultaten ervan worden op 6 november voorgesteld.

In het middagdebat raken ze volgende thema’s aan:
Vlaanderen dient een inhaalbeweging te maken inzake de digitalisering van culturele content. Hoe kunnen samenwerkingsverbanden over sectorgrenzen heen geformuleerd worden? En wat kan het Vlaamse beleid doen aan de rechtenproblematiek?
Veel muziekliefhebbers kopen muziek on line aan. De cd-collecties in bibliotheken worden steeds minder uitgeleend. Maar ook andere culturele sectoren staan voor enorme uitdagingen en experimenteren met nieuwe manieren om de cultuurliefhebber te bereiken. Deze evoluties nopen culturele instellingen om hun rol te herdenken. Hoe kan de opdracht van instellingen uit het culturele veld omschreven worden zodat de bevordering van participatie aan cultuur door voldoende spelers kan worden aangepakt?
ICT kan ook een instrument zijn voor publieksvernieuwing. Maar zal de digitale kloof de cultuurparticipatiekloof niet nog versterken? Hoe kunnen instellingen binnen educatieve en sociaalculturele sector gestimuleerd worden om de digitale kloof te helpen dichten?

Programma:
12u00-12u15: Broodjeslunch
12u15-12u30: Presentatie onderzoeksresultaten door Gert Nulens (VUB, IBBT- SMIT)
12u30-13u30: Paneldebat (Moderator: Stef Steyaert, viWTA)

Jan Braeckman, Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken vzw
Debbie Esmans, Departement Jeugd, Cultuur, Sport en Media en co-auteur
van boek “E-cultuur: Bouwstenen voor praktijk en beleid”
Dries Moreels, Vlaams Theater Instituut vzw
Jeroen Walterus, FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw

13u30-14u00: Vragen uit publiek

Inschrijven kan hier.

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws