Verslag debat "Wild West Web: New Roles For The Online Creative Industry"

Dit is een gearchiveerd bericht

13.10.2008

Op 8 oktober was Muziekcentrum Vlaanderen aanwezig in het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum voor een interessant debat rond internetregulering en de online toekomst van de creatieve industrie. Aan het woord kwamen ondermeer Vivian Reding, Europees Commissaris Media & Informatiemaatschappij, Eric Baptiste, directeur van de International Confederation of Societies of Authors and Composers (CISAC) en Michael Bartholomew, Directeur van ETNO, die de Europese telecom-industrie vertegenwoordigt.

Het debat vertrok vanuit het standpunt dat het internet meer en meer er begint uit te zien als een haveloze “wild west” en stelde vragen als “wie gaat het internet reguleren? En zo ja, hoe?”; “Zal ongebreidelde competitie tussen bedrijven de online toekomst van creatieve content bepalen of zijn er garanties nodig voor voldoende culturele diversiteit?”

Belangrijke aanleiding voor dit debat is het Franse wetsvoorstel om internetgebruikers die zich inlaten met illegale downloadpraktijken na twee waarschuwingen te laten bannen van het internet. De Franse economist Oliver Bomsel, één van de bedenkers van dit voorstel, leverde tijdens het debat  hiervoor een stevig pleidooi. Hij werd echter meteen getackled door Europees Commissaris Viviane Reding, die eraan herinnerde dat het voorstel in strijd is met het zogeheten Bono-amendement. Dat amendement werd op 24 september goedgekeurd door het Europees parlement (”No restriction may be imposed on the rights and freedoms of end users … without a prior ruling by the judicial authorities”). Velen zien in dat amendement echter zwaar de hand in van het lobbywerk van de Telecom-industrie, voor wie alle online creatieve content (film, muziek..) , al dan niet illegaal, natuurlijk gesneden koek is om zoveel mogelijk klanten binnen te halen…

Een interessant debat waarin het laatste woord nog  niet gezegd is! Een volledig verslag vind je bij EUobserver.com. Zie ook het artikel “Sarkozy pushes Barroso to kill internet piracy decision”.

Trefwoorden: , ,

Terug Meer nieuws