Vlaanderen-Nederland en kamermuziek

Dit is een gearchiveerd bericht

23.09.2008

Voor het eerst slaan Muziekcentrum Vlaanderen en de nieuwe zusterorganisatie Muziekcentrum Nederland de handen in elkaar voor een uitwisselingsproject ter promotie van kamermuziek.

Muziekcentrum Vlaanderen Muziek Centrum Nederland slaan de handen in elkaar voor een nieuw samenwerkingsproject ter promotie van kamermuziek. Daarmee krijgen kamermuziekensembles of solisten de kans zich voor te stellen aan een publiek van professionelen in het partnerland. Voor de Vlaamse musici betreft dit een showcase van ca. 20 min tijdens de Dag van de Kamermuziek. Andersom krijgen Nederlandse ensembles de kans zich voor te stellen op het podium van de Staten Generaal van de Klassieke Muziek. Via deze “ruilovereenkomst” wil Muziekcentrum Vlaanderen de podiumkansen voor Vlaamse musici in Nederland verhogen.

De Dag van de Kamermuziek in Nederland is de jaarlijkse ontmoetingsdag aan het begin van het nieuwe concertseizoen voor ieder die bij de professionele kamermuziek betrokken is. Voor musici en impresario’s, concertorganisatoren, programmeurs en publiciteitsmedewerkers, beleidsmakers en belangenbehartigers. Kortom, voor ieder die zich beroepshalve of vrijwillig inzet voor een levendige kamermuziekcultuur. Deze vondt plaats op 22 september 2008 in Muziekgebouw ’t IJ in Amsterdam. Een van de vaste onderdelen van deze dag is sinds enige jaren het showcase podium.

Met een optreden op het showcase podium kunnen ensembles en musici de professionele bezoekers van de Dag van de Kamermuziek overtuigen van hun bijzondere kwaliteit, presentatie of nieuwsgierig maken naar hun nieuw project. Programmeurs van grote en kleine concertorganisaties die deze dag volop aanwezig zijn, maken zo kennis met nieuw muzikaal aanbod van beproefde formaties en nieuw talent, en vinden er de inspiratie voor het invullen van komende concertseizoenen.

Voor dit project werden Simoens Trio, Zefiro Torna en Spiegel Strijkkwartet geselecteerd om Vlaanderen af te vaardigen. De reactie van de Nederlandse professionelen over het niveau van de Vlaamse ensembles was alvast positief. Het wordt nu uitkijken naar de resultaten.

De Staten Generaal van de Klassieke Muziek vindt dit jaar plaats in Flagey op maandag 1 december 2008. Ook daar zullen Vlaamse musici samen met de 3 geselecteerde Nederlandse ensembles de kans krijgen zichzelf aan een publiek van professionelen voor te stellen. Meer info daarover volgt later…

Verwante items in de databank

Nieuws:Staten-Generaal van de Klassieke Muziek 2008 (26.09.2008)

Terug Meer nieuws