Doe mee aan de Dag van de Dialoog

Zaterdag 11 okt. van 14u tot 16u30 te Brussel

Dit is een gearchiveerd bericht

18.09.2008

Een 70-tal organisaties, waaronder Muziekcentrum Vlaanderen, organiseren voor de tweede keer een Dag van de Dialoog in Brussel en zijn hiervoor op zoek naar deelnemers/deelneemsters.

Een zo divers mogelijk samengestelde kring van 8 tot 10 mensen gaan met elkaar in gesprek. In het kader van het thema “intergenerationaliteit en interculturaliteit” in Brussel, worden gedachten en eigen ervaringen van de gespreksdeelnemers uitgewisseld. Het is niet de bedoeling om in discussie of in debat te gaan. Een gevormde dialoogbegeleider helpt discreet het gesprek op gang en waakt over het principe van dialoog.

Muziekcentrum Vlaanderen is dit jaar één van de deelnemende organisaties.

Historiek
In Rotterdam werd de Dag van de Dialoog bedacht en voor het eerst georganiseerd na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. In Rotterdam bleek dat de Dag van de Dialoog mensen dichter bij elkaar bracht, mensen nieuwe inzichten verschafte en themas boven tafel bracht die voorheen onbesproken bleven. 

Andere steden, zoals Schiedam, Hengelo, Berlijn, Amsterdam en nu ook Brussel voor de tweede keer, volgden het voorbeeld van Rotterdam en organiseerden hun eigen Dag van de Dialoog.

Wat is een dialooggesprek?

  1. De dialoog wil geen discussie zijn
    Het gaat vooral over het uitwisselen en het ter kennis nemen van de gedachten en ervaringen van de ander. De bereidheid om naar elkaar te luisteren staat daarom op de eerste plaats. De gespreksdeelnemers komen zo te weten van welke aard de normen zijn waarnaar anderen dagdagelijks handelen en hoe zij het samenleven beschouwen.
  2. Er moet niets
    Wij moeten geen gemeenschappelijke visie op het samenleven ontwikkelen, noch de waarden van de ander overnemen. Deelnemers moeten niet in actie schieten en zich verder engageren. Maar het kan wel. 
  3. "Wij" staan centraal
    De dialoog is geen kring met kritiek op anderen, ook niet op de overheid. De verzamelde gespreksdeelnemers staan centraal met hun visie, maar ook met hun eigen verantwoordelijkheid. Is het mogelijk voor mezelf in kleine kring open met de ander te spreken? Kunnen wij de verschillen in waarden van elkaar verstaan? Wat betekent tolerantie voor mij? Wat doe ik zelf om mijn droom-Brussel te verwezenlijken?

Doe zelf mee!

Wil je te weten komen hoe anderen (jong of oud, Brusselaar of niet) denken over hun samenleving? Ben je geïnteresseerd in de opvattingen van mensen die u anders wellicht nooit zou ontmoeten? Wil je mét mensen spreken in plaats van over hen? Doe dan mee aan de Dag van de Dialoog! 

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven door dit inschrijvingsformulier in te vullen en door te faxen naar Muziekcentrum Vlaanderen (02 502.81.03), of rechtstreeks via de website van de Dag van de Dialoog (www.dagvandedialoog.be

Enkele dagen voor het evenement zal de dialoogbegeleider van jouw tafel, contact met je opnemen. Hij/zij bezorgt je dan het adres van de organisatie waar je verwacht wordt.

Concreet:
Wat?: Dag van de dialoog met als thema ‘Jong en oud, Brusselaar of niet,…samen in gesprek!
Waar?: Brussel stad, Molenbeek, Schaarbeek, Elsene en Sint-Gillis 
Wanneer?: Zaterdag 11 oktober 2008 van 14u tot 16u30

Meer info
www.dagvandedialoog.be
www.journeedudialogue.be
tel: 02-609.55.72 

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws