Op zoek naar muzikale topstukken

Dit is een gearchiveerd bericht

24.04.2008

Resonant, Centrum voor Vlaams Muzikaal Erfgoed, heeft van de Vlaamse overheid de opdracht gekregen om in overleg met de sector een nieuwe “proeflijst muzikale topstukken” samen te stellen.

Het topstukkendecreet uit 2003 beoogt de optimale bescherming en bewaring van voorwerpen en verzamelingen die van bijzonder groot cultureel, artistiek en historisch belang zijn en die zich in Vlaanderen bevinden. Enkel roerend erfgoed dat voldoet aan de criteria van zeldzaamheid én onmisbaarheid kan het statuut van topstuk verwerven (raadpleeg onderstaande site voor meer informatie). Wat muziek betreft kunnen zowel individuele partituren, archiefstukken, muziekinstrumenten, afbeeldingen en dergelijke als volledige collecties of archieven voorgedragen worden.

In 2004 stelde Resonant een eerste proeflijst samen van muzikaal erfgoed van voor 1600. Daaruit maakte de Vlaamse overheid in september 2007 een selectie van dertig stukken, die sindsdien het officiële statuut van topstuk hebben. Als voorbeelden kunnen het Koorboek van Margaretha van Oostenrijk (ca. 1515-1516), een eenhandsfluit (ca. 1500) en de verzameling gregoriaanse handschriften van de Sint-Baafsabdij in Gent (1100-1600) genoemd worden. Intussen is Resonant begonnen aan een tweede proeflijst die de periode van na 1600 tot heden zal omvatten. Ook potentiële topstukken van voor 1600 die vorige keer over het hoofd zijn gezien, kunnen nu alsnog gesignaleerd worden. Meer info: www.resonant.be.

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws