Wilfried Westerlinck

Categorie:componist, hedendaagse componist
Leuven, 03.10.1945
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):hobo

Biografie

 Wilfried Westerlinck, geboren in Leuven, studeerde aan de Koninklijke Conservatoria aan Brussel en Antwerpen bij Victor Legley, Jan Louël, August Verbesselt een Daniël Sternefeld. Voor orkestdirectie ging hij zich vervolmaken bij Igor Markevitsj in Monte-Carlo.

Aan het conservatorium van Antwerpen was hij tussen 1971 tot 1983 docent Muziekanalyse. Tussen 1968 en 2001 was hij muziekproducer voor de cultuurzender van de VRT, verantwoordelijk voor kamer- en symfonische muziek. Hij tekende de ontwerpen voor de grote evenementen 'Radio 3 in de Stad' en de 'Nacht van Radio 3' tussen 1990 en 2000. Hij ontving in 1972 de Tenuto-prijs voor zijn 'Metamorfose' voor groot orkest. Later gevolgd door de Jef van Hoof-prijs, de Herman Roelstraete onderscheiding en de Prijs van de Provincie Antwerpen. Dezelfde provincie onderscheidde hem in 1985 met de Eugène Baie-prijs voor de artistieke kwaliteit van zijn oeuvre.

  Hij werd uitgenodigd als composer in residence in 1983 op het '4th International Brass Quintet Festival' in Baltimore en in 1995 op het Eerste Festival 'I Fiamminghi in Campo' in Antwerpen. Sinds 2003 is hij regelmatig te gast van de Spaans-Nederlandse kunstenaarskolonie 'Fundación Knecht-Drenthe'. Hij is lid van de muziekcommissie van de Provincie Antwerpen, de Raad van Bestuur van het CeBeDeM (Centrum voor Belgische Muziekdocumentatie), de UBC, en de cultuur commissie van Sabam. In 2004 was hij gastleraar voor compositie aan de Muziekakademie van Gdansk (Polen). In hetzelfde jaar werd hij uitgenodigd door het Arena Festival in Riga, waar hij een aantal lezingen gaf over de hedendaagse Vlaamse Muziek. En in maart 2006 bood de Baylor University in Waco (Texas) hem een gastprofessoraat aan, dat besloten werd met een concert met uitsluitend werk van hem. Tussen 2004 en 2008 was hij een regelmatige gast van de ‘Fundación Knecht-Drenthe’ in Spanje, en in 2015 kreeg hij nog een Visser-Neerlandia prijs van het ANV. deFilharmonie, het Nationaal Orkest van België, Het Symfonieorkest van Vlaanderen, de Beethovenakademie en nog vele andere solisten en kamermuziekensembles spelen zijn werk. Sinds 2012 presenteert hij elke week op vrijdag de Middagconcerten van Antwerpen.

  Zijn volledig oeuvre is niet zo erg uitgebreid, en omvat een 100-tal composities.

Selectieve discografie als componist

Music for Flute - Harp and String TrioMusic for Flute - Harp and String Trio (1998)
20ste eeuw
Arpae ensemble, Daniel-Lesur, Joseph Jongen, Wilfried Westerlinck, Willem Pelemans
30 jaar Gabriëli  koperensemble30 jaar Gabriëli koperensemble (1998)
20ste eeuw
Stephan Vanaenrode, Gabrieli Koperkwintet, Peter Cabus, Herman De Vleeschhouwer, Jean Louel, Wilfried Westerlinck, Hubert Biebaut
The thrilling trombone of FlandersThe thrilling trombone of Flanders (1996)
Wim Becu, Koen Severens, Claude Coppens, Joris De Laet, Lucien Goethals, Janpieter Biesemans, Wilfried Westerlinck, Raoul De Smet (...)
Musica a Quattro ManiMusica a Quattro Mani (1996)
20ste eeuw
Pianoduo Kolacny, Boudewijn Buckinx, Peter Cabus, Raymond Schroyens, Wilfried Westerlinck, Frits Celis, Werner Van Cleemput, Luc Brewaeys (...)
Contemporary String QuartetsContemporary String Quartets (1996)
20ste eeuw
Jenny Spanoghe, Gaggini strijkkwartet, Elias Gistelinck, Piet Swerts, Wilfried Westerlinck, Victor Legley
Harmonie nouvelles en 12 mouvements pour l'EuropeHarmonie nouvelles en 12 mouvements pour l'Europe (1994)
20ste eeuw
Quatuor Arte del Suono, Gerhard Sporken, Peter Cabus, Daniël Capelletti, Victor Legley, Jean-Marie Simonis, Jan Van Der Roost, Paul-Bauduin Michel (...)
Een jong geluidEen jong geluid (1992)
20ste eeuw, romantiek
Dirk Herten, Filip Martens, Peter Verhoyen, Dimitri Baeteman, Steven Kolacny, Piet Van Bockstal, Katrijn Friant, Guido De Neve (...)
The carillon of the Sint-Rombouts cathedral at MalinesThe carillon of the Sint-Rombouts cathedral at Malines (1990)
20ste eeuw, romantiek
Carlo Van Ulft, Geert D'hollander, Eddy Mariën, Jos D'hollander, Jef Denyn, Alexander Borodin, Franz Schubert, Nikolai Rimsky-Korsakov (...)
Musica BelgicaMusica Belgica (1989)
20ste eeuw
Norman Del Mar, Chantal Lefebvre, Franz Constant, Gregory Allen, Jean Baily, Louis Gilis, Filharmonisch orkest van de BRT, Jean-Marie Simonis (...)
W. Westerlinck - R. Corijn - R. D'Haene - P. BruylandW. Westerlinck - R. Corijn - R. D'Haene - P. Bruyland (1976)
20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, Wilfried Westerlinck, Frédéric Devreese, Roland Coryn, Rafaël D'Haene, Peter Bruyland

Auteur van

Frits ter ere
Frits ter ere

Verwante items in de databank

Nieuws:Wilfried Westerlinck laureaat Visser-Neerlandiaprijs 2015 (26.01.2016)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd in noot - Wilfried Westerlinck (10.2010)
Wilfried Westerlinck viert 65ste verjaardag met oude en nieuwe muziek (09.2010)
Orkestlandschap na de slag (02.08.2003)
Documenten:Contemporary Music in Flanders I (boek)
Contemporary Music in Flanders VII (boek)
Externe links:Componistenfiche Wilfried Westerlinck