Collegium Instrumentale Brugense

Toon enkel: Collegium Instrumentale Brugense, Het Kamerorkest

Categorie:kamerorkest
1970 - 10.2009
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok
Huidige/voormalige leden:Frans Vos

Korte beschrijving

Het repertoire van dit kamerorkest was niet beperkt tot één specifieke stijlperiode. Het eerbiedigde de historische uitvoeringspraxis en profileerde zich door zijn muzikaal verdiepen in de stilistische eigenheid van iedere compositie. Er werd echter bewust gekozen voor moderne instrumenten. Het orkest bracht bij voorkeur vergeten kwalitatief werk uit Vlaanderen van de 17 en 18de eeuw.

Biografie

Patrick Peire richtte in 1970 het Collegium Instrumentale Brugense op. Hij realiseerde een 40-tal cd-opnamen voor verschillende platenlabels (Eufoda, Naxos, Senza Nome, R. Gailly, Forlane, Vox Temporis, Aurophon, Ricercar en Brilliant Classics). Reeds meer dan 35 jaar manifesteert het Collegium Instrumentale Brugense zich zowel in België als op de Europese muziekpodia als een gewaardeerd kamerorkest. In 2005 vierde het ensemble zijn 35ste verjaardag met de uitvoering van ‘Die Jahreszeiten’ van J. Haydn in het Concertgebouw Brugge. Het Collegium Instrumentale Brugense is daarnaast ook regelmatig te gast in Frankrijk, Spanje, Nederland en Italië.
In 1996 kreeg het Collegium Instrumentale Brugense een nominatie voor Grammy Award, in de categorie 'Opera recording', voor de opname van Rossini’s opera Tancredi (Naxos 8.660037-8).

Sinds januari 2007 had het Collegium Instrumentale Brugense een nieuwe chef-dirigent: Ivan Meylemans en het collegium Instrumentale Brugensis start een verregaande structurele samenwerking met het Symfonieorlest van Vlaanderen op. Beide orkesten met thuisbasis Brugge komen onder het management van intendant Dirk Coutigny.
Beide orkesten hebben echter een eigen vaste plaats in het Vlaamse orkestlandschap en blijven in de toekomst een eigen artistiek project realiseren. Het zijn de taken van het management en de administratie die samengebracht worden.

In 2009 verandert het orkest zijn naam naar Het Kamerorkest. zie deze webpagina

Selectieve discografie

Concertos from Mozart's TimeConcertos from Mozart's Time (1991)
classicisme
Carlos Bruneel, Joris Van den Hauwe, Collegium Instrumentale Brugense, Kamerorkest Sinfonia, Eric Dequeker, Carl Stamitz, Frantisek Xaver Richter, Ignaz Holzbauer (...)
Récital Ewa Podles - Airs CélèbresRécital Ewa Podles - Airs Célèbres (1990)
opera
Collegium Instrumentale Brugense, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello, Henry Purcell, Christoph Willibald Von Gluck, Patrick Peire
RaadselkringenRaadselkringen (1990)
20ste eeuw
Noordlimburgs Mannenkoor, Collegium Instrumentale Brugense, Boudewijn Buckinx, George De Decker, Jean-Paul Byloo, Karel Goeyvaerts, Herman Baeten
Mendelssohn-Bartholdy Felix - Frühe SymphonienMendelssohn-Bartholdy Felix - Frühe Symphonien (1990)
romantiek
Collegium Instrumentale Brugense, Patrick Peire
Kapelmeesters in BrusselKapelmeesters in Brussel (1987)
classicisme, barok
Greta De Reyghere, Guy De Mey, Werner van Mechelen, Collegium Instrumentale Brugense, Lieve Maertens, Joseph-Hector Fiocco, Petrus-Hercules Brehy, Charles-Joseph van Helmont (...)
W.A. Mozart - SymphoniesW.A. Mozart - Symphonies (1986)
classicisme
Het Kamerorkest, Wolfgang Amadeus Mozart, Walter Proost
Frank Agsteribbe - Composities 4Frank Agsteribbe - Composities 4
20ste eeuw
Frank Agsteribbe, Levente Kende, Eric Baeten, Els Dedecker, Frank Agsteribbe, Takashi Yamane, Belgisch Blaaskwintet, Collegium Instrumentale Brugense (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Collegium Instrumentale Brugense wordt Het Kamerorkest (14.10.2009)
Johan Duijck (08.2008)
Controverse onderweg, unanimiteit achteraf (09.08.2003)