Florian Heyerick

Categorie:muzikant, dirigent, koorleider, docent
Genre(s):romantiek, classicisme, barok, oude muziek
Instrument(en):blokfluit, klavecimbel
Huidig/voormalig lid van:Ex Tempore

Biografie

Florian Heyerick studeerde in Gent, Brussel en Leuven en behaalde eerste prijzen voor blokfluit, dwarsfluit en kamermuziek. Aan de Universiteit van Gent behaalde hij het licentiaatsdiploma musicologie. Momenteel is hij docent koor en koordirectie aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent. Heyerick is artistiek directeur van de Vlaamse Koorfederatie Koor&Stem en werkt aan een muziekwetenschappelijke studie over Christoph Graupner. Verder stichtte hij het gespecialiseerde cd-label Vox Temporis.

Florian Heyerick is de stichter en sinds 1989 artistiek leider van het vocaal ensemble Ex Tempore. Hij is regelmatig gastdirigent bij onder andere het Collegium Instrumentale Brugense, het barokorkest Le Mercure Galant, het Vlaams Radiokoor, Musica Antiqua Köln, de Komische Oper van Berlijn, de Nederlandse Bachvereniging, het Wereldjeugdkoor, deFilharmonie en de Operastudio Gent. Sinds 1998 is hij gastdirigent bij de Holland symfonia en sinds september 2002 is hij actief als vaste chef-dirigent van het Kurpfälziches Kammerorchester Mannheim.

Ook als solist op blokfluit en klavecimbel treedt hij veelvuldig op. Als instrumentalist en dirigent realiseerde hij talloze cd-opnames. Met Ex Tempore nam hij werk op van Telemann, Händel, Monteverdi en Herzogenberg. Met de Holland Symfonia nam hij Mozarts Die Zauberflöte op, en als muzikant zette hij werken voor twee klavecimbels en cantates van Bononcini en Telemann op cd.

In 1997 was Florian Heyerick festivalster van het Festival van Vlaanderen en in 2000 ontving hij de cultuurprijs van de Stad Gent. Zijn efficiënte en frisse benadering, stilistisch inzicht in verschillende stijlperiodes en zijn streven naar professionalisering van de koorzang worden door vele musici en organisatoren in binnen- en buitenland gewaardeerd. Zijn voortdurende aandacht voor de vernieuwing van het repertoire draagt hij uit via lezingen en originele concertprogramma’s.

Zijn voortdurende aandacht voor de vernieuwing van het repertoire draagt hij uit via ontelbare lezingen en originele concertprogrammaties, zoals vormgegeven in het opmerkelijke Kantata-project dat liep over de periode 2001-2010.

In 2010 werd Hij laureaat van de Professor Eric Suyprijs 2010 in het kader van het Graupner-project in samnewerking met Muziekcentrum De Bijloke Gent.

Selectieve discografie

Bach Johann Ludwig - Motetten für DoppelchorBach Johann Ludwig - Motetten für Doppelchor (2004)
barok
Dirk Snellings, Ex Tempore, Florian Heyerick
Le Roi danseLe Roi danse (2000)
barok
Reinhard Goebel, Jean-Baptiste Lully, Florian Heyerick, Jacques Cordier, Ex Tempore, Michel Lambert, Céline Scheen, Robert Cambert (...)
Händel Georg Frideric - JohannespassionHändel Georg Frideric - Johannespassion (1997)
barok
Jan Van Elsacker, Georg Friedrich Händel, Lieven Termont, Patrick Van Goethem, Agnès Mellon, Goedele Heidbüchel, Stefan Geyer, Ex Tempore (...)
SublimationSublimation (1996)
20ste eeuw
Ex Tempore, Serge Minten, Florian Heyerick
The Flute and the Basson in Venice, Salzburg and ParisThe Flute and the Basson in Venice, Salzburg and Paris (1995)
barok, classicisme
Collegium Instrumentale Brugense, Wolfgang Amadeus Mozart, Florian Heyerick, Luc Loubry, Antonio Vivaldi, Berten D'Hollander, Jean-Baptiste Bréval
Ziezo - Gedichten van Annie M.G. Schmidt vertelt door Tine RuysschaertZiezo - Gedichten van Annie M.G. Schmidt vertelt door Tine Ruysschaert (1992)
barok, spoken word
Florian Heyerick, Georg Philipp Telemann, Tine Ruysschaert, Annie M.G. Schmidt
DaensDaens (1992)
filmmuziek
Ex Tempore, Nieuw Belgisch Kamerorkest, Florian Heyerick, Jan Caeyers

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Johann Sebastian Bach had geen monopolie op cantates' (14.12.2010)
Florian Heyerick wint Professor Eric Suyprijs (19.02.2010)
Bach, J.L. (10.2007)
De Luister 10 (10.2007)
't Zat in de familie (2006)
Een niet zo klassieke kerst (08.12.2004)