Patrick Van Goethem

Categorie:solist, muzikant, oude muziek
Genre(s):barok, oude muziek
Instrument(en):zang (contratenor)

Biografie

De Belgische contratenor Patrick Van Goethem werd in de barokmuziek onderlegd door Paul Esswood, Julia Hamari en Andreas Scholl. Hij is een veel gevraagd concertzanger en werkt als solist met gerenommeerde dirigenten als Peter Neumann (Collegium Cartusianum, CD opname Händel’s Belshazzar), Gustav Leonhardt en Jos Van Veldhoven (De Nederlandse Bachvereniging), Hans-Christoph Rademann (Dresdner Hofmusik, CD opnames Heinichen en Zelenka, Händel’s Dixit Dominus), Reinhard Goebel (Musica Antiqua Köln), Helmuth Rilling (Bach Collegium Stuttgart), Edward Higginbottom (New College Choir Oxford), Pierre Cao (Concerto Köln), Ebbe Munk (Concerto Copenhagen), Frieder Bernius (Barockorchester Stuttgart), Enoch Zu Guttenberg (Orchester Klangverwaltung), Martin Haselböck (Wiener Akademie). In mei 2004 nam hij met het Bach Collegium Japan onder leiding van Masaaki Suzuki Bachs Himmelfahrts- en Osteroratorium op CD op.

In de prestigieuze Bachwoche Ansbach 2005 trad hij op met het Ensemble De Profundis (o.l.v. Peter Kooy) als onderdeel van het Bachjaar. In 2005 maakte hij zijn debuut in de Verenigde Staten in Bach’s Magnificat en Osteroratorium met The American Bach Soloists onder leiding van Jeffrey Thomas en zong hij Bach’s H-moll Messe met The Washington Bach Consort o.l.v. Reilly Lewis. In 2006 en 2007 nam Patrick Van Goethem Buxtehude Kantaten op CD op in een productie van The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman die werd gevolgd door concerten in Lübeck in 2007. In maart 2007 zong Patrick Van Goethem de altaria’s in Bach’s Johannes Passion in een Europese concerttournee met het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen. Op 8 maart 2007 zong hij in het BFM te Genève de wereldpremière van de kameropera Trans-Warhol over het leven van Andy Warhol van de Franse componist Philippe Schoeller.

Verdere engagementen in 2007 omvatten concerten met Martin Haselböck (Wiener Akademie) in het Festival Soli Deo Gloria en Bach’s H-moll Messe in Lissabon met Michel Corboz (Gulbenkian Orchestra). In 2009 zingt Patrick Bach’s H-moll Messe met Frans Brüggen’s Orkest van de Achttiende Eeuw, voorafgegaan door de Johannes Passion onder zijn leiding in Spanje in het voorjaar van 2008.

Ook in Orff’s Carmina Burana is Patrick Van Goethem veelvuldig te horen, o.a. met de Staatsphilharmonie Rheinland Pfalz en het Münchener Bachchor o.l.v. Christian Kabitz zingt hij dit werk regelmatig in grote Duitse tournees met concerten in de Alte Oper Frankfurt en de Philharmonie in München.
Hij is te gast op festivals zoals het Festival Van Vlaanderen, Oude Muziekfestival Utrecht, Festival de la Chaise-Dieu, Festliche Tage Alter Musik Knechtsteden, Händelfestspiele Halle, Bachfestival Leipzig, Alte Musik Festival Dresden, Händelfestspiele Göttingen, London Bach Festival, Festival Musica Antiqua Brugge, Festival de la Chaise-Dieu, Itinéraire Baroque, Festival Herrenchiemsee, Rheingau Musikfestival, Festival Soli Deo Gloria Braunschweig.

Naast zijn carrière als concertzanger treedt hij ook met zijn ensemble The Flanders Baroque Consort op, waar hij begeleid wordt door klavecimbel, viola da gamba en theorbe.
Hij is oprichter en artistiek adviseur van de Bach Cantate Cyclus in Aalst (België), dat in 2006 in het leven werd geroepen. Hierin werkt hij samen met een vaste kern van solisten en The Flanders Baroque Consort & Players, die maandelijks een aantal Bach cantates uitvoeren (www.bachcantatesaalst.be)

Selectieve discografie

Händel Georg Frideric - JohannespassionHändel Georg Frideric - Johannespassion (1997)
barok
Jan Van Elsacker, Georg Friedrich Händel, Lieven Termont, Patrick Van Goethem, Agnès Mellon, Goedele Heidbüchel, Stefan Geyer, Ex Tempore (...)
The Flanders Baroque ConsortThe Flanders Baroque Consort
barok
Patrick Van Goethem, Dietrich Buxtehude, Georg Friedrich Händel, Frank Agsteribbe, Piet Stryckers, Alessandro Scarlatti
Patrick van Goethem - ContratenorPatrick van Goethem - Contratenor
barok
Patrick Van Goethem, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Jan Dismas Zelenka, Johann David Heinichen, Claudio Monteverdi

Selectieve discografie als medewerker

Bach Johann Sebastian - Mis in si kleinBach Johann Sebastian - Mis in si klein (2010)
barok
Cappella Amsterdam, Orkest van de Achttiende Eeuw, Johann Sebastian Bach, Frans Brüggen
De profundis. Cantates 131 & 177De profundis. Cantates 131 & 177 (2010)
barok
Il Gardellino, Johann Sebastian Bach, Marcel Ponseele, Caroline Weynants, Christoph Graupner, Damien Guillon, Marcus Ullmann, Lieven Termont (...)
Magister XMagister X (1998)
oude muziek
Capilla Flamenca, Dirk Snellings