Anemos Kwartet

Categorie:ensemble (instrumentaal), kwartet
2009
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Huidige/voormalige leden:Kurt Bertels

Korte beschrijving

Het Anemos Saxofoonkwartet zijn vier jonge Belgische muzikanten die de saxofoon en zijn repertoire in een nieuw daglicht brengen! Zij brengen composities van de
klassieke Franse saxofoonschool tot het hedendaagse muziekgenre.

Biografie

Samenstelling: Kristan Dehertog (sopraansaxofoon), Bart Van Beneden (altsaxofoon), Kurt Bertels (Tenorsaxofoon), Wesley Capiau (baritonsaxofoon)“Ἀνεμος (anemos) m. wind, storm, adem, ziel, luchtstroom, hart, karakter, geestdrift”

In september 2009 startten Kristan Dehertog, Bart Van Beneden, Kurt Bertels en Wesley Capiau in het Koninklijk Conservatorium te Brussel met het Anemos Saxofoonkwartet. Hun uitgangspunt was om een nieuwe wind te brengen in het Belgische saxofoonkwartetlandschap om zodoende het repertoire, de stijl en het imago te verfrissen. Troeven daarbij zijn hun jeugdig enthousiasme, warme vriendschap en hun liefde voor het instrument.

Doorheen de laatste vier jaar volgde het kwartet masterclasses bij o.a. Marieke Schneemann, Bram Van Sambeek, Luc Loubry, Bart Boeckaert, Norbert Nozy en het Aurelia Saxofoonkwartet.

In maart 2012 wonnen ze Youth 'n Classic georganiseerd door het Klarafestival en SonicAngel, welke het startschot was voor hun eerste album 'Through Time'. In november van hetzelfde jaar wonnen ze de eerste prijs en de Prix SACEM op de International Chamber Music Competition in Luxemburg. Een half jaar later werd het kwartet eerste laureaat op de 8th National Adolphe Sax Competition.

Voor ze met hun eerste zaalshow 'From Anemos With Love' tourden in vele culturele centra, traden ze op in de Henry Le boeufzaal Bozar, in de Flagey op het Klarafestival, op het kamermuziekfestival in Middelburg (NL) en op het Orlando Kamermuziekfestival in Maastricht (NL). Concerten in België, Frankrijk, Nederland en Kroatië staan nog op de agenda samen met de lancering van hun eerste Jeugd & Muziekproductie: “The intimate [A]-Team”.