Koen Cosaert

Categorie:muzikant, solist, docent
Kortrijk, 1963
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):beiaard

Biografie

Koen Cosaert behaalde aan de Katholieke Universiteit Leuven met het proefschrift "Jef Denyn, wegbereider van een nieuwe beiaardkunst" het licentiaatsdiploma in de musicologie. Daarnaast behaalde  hij  het laureaatsdiploma van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen. Orgel en viool studeerde hij aan het Conservatorium te Kortrijk.

Aan de Koninklijke Beiaardschool Mechelen en in de afdeling van dit instituut te Roeselare is hij sedert 1987 docent beiaardspel, campanologie, harmonie en muziektheorie. Sedert 2007 is hij ook gastprofessor aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Aan het Nederlands Carillon Instituut te Dordrecht staat hij in voor het vak campanologie.

Te Izegem, Harelbeke en Roeselare  is hij actief als stadsbeiaardier. Sedert 1 januari 2010 mag hij zich ook titularis noemen  van de twee beiaarden te  Kortrijk.

Hij maakte concertreizen doorheen geheel Europa en de Verenigde Staten. Als campanoloog gaf hij lezingen in België, de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland, Rusland  en Nederland. Daarnaast werkte hij mee aan verschillende tentoonstellingen, tijdschriften en belangrijke publicaties over klokken en beiaarden.

Koen Cosaert werd in 2010 benoemd tot directeur van de beiaardschool te Mechelen.