Daniel Pastene

Categorie:muzikant
Genre(s):Jazz, Wereldmuziek, theatermuziek
Instrument(en):klarinet
Huidig/voormalig lid van:5┬░Ensemble

Biografie

Daniel Pastene Chileense klarinetist en componist, begon zijn studie als uitvoerend musicus klarinet in de Universidad Católica de Chile (1996 – 1999) bij Francisco Gouet, eerste klarinet bij het Orquesta Simfónica de Chile, en muziektheorie bij professor Alejandro Reyes. In 2002 kwam hij naar Gent om er aan het Koninklijke Conservatorium te studeren  bij Eddy Vanoosthuyse, waar hij zijn Meestergraad in de muziek behaalde.
In 2006 richtte bij het Duo Pasels op met pianiste Liselotte Sels. Naast zijn klassieke background, is hij ook lid van het Buhara Ensemble, trio met invloeden uit Turkije en uit de jazz. Hij muciseert ook bij het Columbiaanse ensemble Maguare.
Daniel Pastene heeft met verschillende ensembles en kamermuziekgroepen opgetreden en met artiesten samengewerkt zoals onder andere Juan Parra Cancino (computer, elektronische muziek), Nathalie Elghoul (dans), Juan Sebastián Lach (computer), Lode Vercampt (cello), Pablo Morales (piano), Pedro Guridi (klarinet).
Hij legde zich eveneens toe op de compositie van incidental music voor film- en dansvoorstellingen.  En als aansluiting op zijn interesse heeft hij in 2009 zijn twee jaar durende studie Compositie beëindigd in het Koninlijke Conservatoriom Gent bij  professor Frank Nuyts.


In 2010 richtte hij het hedendaags ensemble op met pianiste Gabi Sultana, het 5° Ensemble.  Dit duo heeft als specifiek doel muziek te brengen van levende componisten, waar de klassieke piano-klarinetklank uitgebreid wordt dankzij nieuwe compositietechnieken en alternatieve kunstmedia.