Alan Weiss

Categorie:muzikant, docent
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Biografie

Alan Weiss werd geboren in New York City.
Hij begon met de klassieke gitaar te studeren, vanaf de leeftijd van tien werd hij bijgestaan door de raad van Andres Segovia. Het genie van Maestro Segovia drukte een onuitwisbare stempel op zijn muzikale karakter en artistieke ontwikkeling. Piano studies volgden bij onder andere Adlah Grossman, Sylvia Rabinof en Daniel Abrams, wiens buitengewone inspiratie Alan liefde voor de piano aanwakkerde en hij wijdde zich uitsluitend aan dit instrument vanaf zijn twaalfde. David Saperton, de illustere leermeester van Cherkassky, Katchen en Bolet, zoon-in-wet van Godowsky en assistent bij Curtis van de legendarische Josef Hofmann werd zijn leraar. Onder leiding van Firkusny's werd hij  doctor in de Musical Arts aan de Juilliard School.

In 1974 nam hij deel aan het Marlboro Music Festival. Het volgende jaar werd hij winnaar van de Naumburg Piano Competition in Carnegie Hall. In 1978 kreeg hij de zilveren medaille in de Koningin Elisabeth van België International Competition. Dit was het begin van zijn internationale carrière. Hij vestigde zich in België en speelde sindsdien tal van recitals en concerten in zijn geboorteland de Verenigde Staten, Engeland, Europa, Zuid-Amerika en het Midden-en Verre Oosten.

Alan Weiss speelt kamermuziek met Rudolf Firkušný, Martha Argerich, Mischa Maisky, Ivry Gitlis, Pina Carmirelli, Dora Schwartzberg en Alissa Margulis e.a.
Een van de kenmerken van Alan Weiss pianorecitals zijn zijn pianotranscripties van klassieke gitaar of luit composities, een liefdevolle terugblik op zijn gitaar-spelende jeugd.

 De heer Weiss is docent piano aan het Lemmensinstituut in Leuven, België en het Utrechts Conservatorium, Holland. Hij ontving de titel "professeur extraordinaire à-la-Chapelle Musicale Reine Elisabeth" in België.
Hij is een regelmatig te gast bij de Aruba Piano Festival van Armand Simon en gastprofessor aan de Sebastian Colombo's masterclass-serie in Barcelona, ​​het 'Centro de Estudios Pianisticos'.

In de afgelopen jaren is de heer Weiss uitgenodigd door mevrouw Argerich om aan haar festivals deel te nemen te Beppu (Japan), Buenos Aires en Lugano.

Selectieve discografie

Franz SchubertFranz Schubert (1996)
romantiek
Alan Weiss, Makiko Sakai, Franz Schubert