Jane, Jeanne Vignery

Categorie:componist
Gent, 11.04.1913 - Luttre, 15.08.1974
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Biografie

Jane Vignery werd geboren als Jeanne Emilie Virginie Vignery in Gent en was het enig kind van Palmyre Buyst en Marcel Vignery. Haar vader, een ingenieur, kwam uit een culturele familie uit Bouillon. Ze kreeg muzieklessen van haar moeder en had een grootvader, Emile Vignery die componeerde.

Jeanne studeerde aan het Gentse conservatorium bij Léon Torck, Léon Moeremans en Martin Lunssens en in in 1930 naar de Ecole Normale de Musique de Paris studeren. Ze behaalde er ondermeer het Diplôme d'exécution de violon en het Licence de Concert voor viool.

Ze hervatte haar studies harmonie bij Nadia Boulanger en Jacques de la Presle en volgde muziekanalyse in de klas van Paul Dukas. De oorlog onderbrak haar studies en in 1939 kwam ze terug naar Gent waar ze door een ongeneeslijke spiervermoeidheid haar vioolcarrière moest opgeven. Ze legde zich van dan af volledig toe op de theorie: harmonie en compositie.

Ze behaalde een eervolle vermelding in 1941 in de wedstrijd voor de Prijs van Rome.

In 1945 werd Jane lerares harmonie aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent waar ze talrijke leerlingen vormde. Op 15 augustus 1974 kwam ze om het leven bij een treinongeval in Luttre.

Palmyre Buyst & Jane VigneryPalmyre Buyst & Jane Vignery (1997)
20ste eeuw
Paul Klinck, Luk Vaes, Palmyre Buyst, Jane, Jeanne Vignery