Amina Figarova Sextet

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Bart Platteau, Kurt Van Herck, Amina Figarova, Chris Strik, Nico Schepers, Wiro Mahieu

Korte beschrijving

Belgisch-Nederlands Sextet rond pianiste Amina Figarova met ondermeer Bart Platteau, Nico Schepers en Kurt Van Herck.

Biografie

Amina Figarova is zonder twijfel een van de meest productieve jazzcomponisten en getalenteerde jazzpianisten in Europa. Ze groeide op in Baku, Azerbeidjan en begon al zeer jong te componeren. Ze volgde eerst een opleiding als klassieke pianiste aan het Baku muziekconservatorium en studeerde nadien jazz performance aan het Rotterdam Conservatory en het Berklee College of Music in Boston.

Haar eerste cd 'Attraction' uit 1994 kreeg onmiddellijke aandacht. Samen met haar echtgenoot en multifluitist Bart Platteau arrangeert ze haar composities voor het sextet waarmee ze over de hele wereld optreden. Haar composities ontvouwen zich als een sterk persoonlijke, intens gekleurde en vol zelfvertrouwen voortgestuwde soundtrack.

Als jazzpianiste ontwikkelde ze een smaakvolle, verfijnde en lyrische stijl. Haar werk is aangrijpend en kunstzinnig maar mist evenmin de soms indringende grootstadblues zoals die ook terug te vinden is bij jazzgroten als Miles Davis, Horace Silver, Bill Evans, Herbie Hancock, Wayne Shorter. Maar Amina is erin geslaagd haar eigen verfrissende sound te creëren na diverse aspecten van de avant gardejazz te hebben verkend.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Amina Figarova - Sketches (03.2011)
Amina Figarova - Sketches (02.2011)