Thomas De Baets

Categorie:muzikant
Eeklo, 11.10.1982

Korte beschrijving

componist, muziekleraar

Biografie

Thomas De Baets studeerde aan het Lemmensinstituut. Na de hogere jaren muziekhumaniora en de vijfjarige opleiding aan de hogeschool studeerde hij in 2005 af met het diploma master in de muziek voor muziekpedagogie. Daarna volgde hij twee jaar specialisatiestudies bij o.a. J. Haspeslagh (muziekpedagogie), J. Van der Roost (compositie) en K. Bikkembergs (koorleiding). Verder volgde hij ook verschillende internationale cursussen en congressen aan o.a. het Mozarteum, afdeling ’Orff-Institut’, te Salzburg (Oostenrijk) en de universiteit van Umeå (Zweden). Sinds september 2007 is hij doctorandus aan de Katholieke Universiteit Leuven (met doctoraatsopleiding docARTES aan het Orpheus Instituut Gent). Hij verricht er artistiek onderzoek m.b.t. de interactie van muzikale competenties van leraren en muzikaal-agogische veranderingsprocessen bij leerlingen in het algemeen onderwijs.

Hij is ondervoorzitter van ‘Muzes’, vakvereniging voor artistieke vorming. Verder is hij bestuurslid van ‘Musicerende Jeugd’, vereniging voor muzische vorming, medeoprichter en voorzitter van ‘Klankendaal - Flemish Centre for Music Education’ te Mechelen, Vlaams coördinator van de E.A.S. (European Association for Music in Schools), coördinator van de Dag van de Schoolmuziek 2007 en lid van de leerplancommissie Muzikale Opvoeding van het VVKSO. Verder is hij veelgevraagd lid van allerhande andere (muziekpedagogische) commissies.

Als componist schrijft hij voornamelijk voor kinderen en jongeren. Hij werkte regelmatig mee aan muziekeducatieve publicaties. Zo engageerde hij zich voor de liedblaadjes van o.a. Euprint, Musicerende Jeugd en Koor&Stem, werkte mee aan diverse liedbundels en schreef enkele cantates. Ook werd zijn muziek gebruikt in handboeken voor basis- en secundair onderwijs.

Beroepshalve is hij verbonden als leraar muzikale opvoeding en muzisch-creatieve vorming aan het Heilig-Hartinstituut te Heverlee.

Uitgevers:
Euprint (Heverlee), www.euprint.be
Koor&Stem vzw (Antwerpen), www.koorenstem.be
Abimo Uitgeverij (Sint-Niklaas), www.abimo.netSelectieve discografie

Een grasspriet aan je billenEen grasspriet aan je billen (2009)
kindermuziek
Thomas De Baets

Selectieve discografie als componist

Superdag!Superdag! (2010)
kindermuziek
Kurt Bikkembergs, Jos Bielen, Thomas De Baets, Koenraad Hinnekint, Martin Slootmaekers, An Allen
Cantando por amorCantando por amor (2007)
20ste eeuw
Thomas De Baets
Kattenkwaad!Kattenkwaad! (2003)
20ste eeuw
Jan De Ryck, Jos Bielen, Thomas De Baets, Peter Pieters, Jan Coeck, Geert Van Der Straeten, Marc Van Den Broeck, Carl Van Eyndhoven (...)

Auteur van

Muziekpedagogiek in bewegingMuziekpedagogiek in beweging (2013)
De Baets, Nijs
Anonymus. Onderzoek naar muzikale creatie-en communicatieprocessen bij studentenAnonymus. Onderzoek naar muzikale creatie-en communicatieprocessen bij studenten (2011)
De Baets, Eckhardt, Schuermans