Nikolaas Kende

Categorie:muzikant, solist
Antwerpen, 1981
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:Rubens ensemble

Biografie

Nikolaas Kende werd geboren in een muzikantenfamilie. Zo krijgt hij zijn eerste lessen van zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende. Later studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij naast piano nog orgel volgt bij Joris Verdin, en waar hij in 2004 met grootste onderscheiding zijn master-diploma behaalt.

Hij zet zijn studies voort aan de “Hochschule für Musik und Theater München” bij Elisso Wirssaladze en volgt masterclasses bij V.Margulis, I.Biret, P.Entrement, C.Rosen, H.Austbö, K-H.Kämmerling, D.Bashkirov, A.Ciccolini, V.Viardo, en M.Perahia.

Hij was prijswinnaar op de Cantabile Wedstrijd, de Internationale EPTAwedstrijd voor piano-duo’s, Axion Classics, de Stefaan de Jonghewedstrijd, de Tenuto-wedstrijd, de Belgian Foundation for young soloists, de YPFwestrijd (Den Haag) en won in 2006 het Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw Amsterdam.

Hij gaf concerten in Nederland, Duitsland, Bulgarije, Portugal, Italië en Spanje en trad als solist op met oa  het Vlaams Radio Orkest, deFilharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen in concerti van van Bach, Mozart, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Ravel, Rachmaninov, Poulenc  en Bartok. Hij was te beluisteren op radio (Klara, AVRO, de Concertzender, WDR) en televisie.

Selectieve discografie

Kreutzer SonataKreutzer Sonata (2016)
romantiek, 20ste eeuw
Nikolaas Kende, Ludwig Van Beethoven, Jolente De Maeyer, Arvo Pärt, Dmitri Sjostakovich
Johannes BrahmsJohannes Brahms (2014)
romantiek, Klassiek
Nikolaas Kende, Johannes Brahms
Schubert Franz - Pianotrio nr. 2 in Es D. 929Schubert Franz - Pianotrio nr. 2 in Es D. 929 (2010)
romantiek
Narziss und Goldmund Pianotrio, Wietse Beels, Mieke De Lauré, Nikolaas Kende, Franz Schubert

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Het geduchte parcours van een pianoklassieker (05.2007)