Emiel Wambach

Categorie:componist
Arlon, 26.11.1854 - Antwerpen, 06.05.1924
Genre(s):Klassiek

Biografie

Als kind uit een muzikaal gezin, zijn vader was fagottist in het leger, krijgt hij zijn opleiding in Antwerpen als violist. Hij volgt compositie bij August Gevaert en begint heel jong als 'violist' wonderkind te componeren.
Wambach oefent verschillende functies uit om uiteindelijk in 1902 tot inspecteur van de muziekscholen van België benoemd te worden.
In 1912 volgde hij Jan Blockx op als directeur van het Koninklijk Vlaamse Conservatorium van Antwerpen.
Die funcite behoudt hij tot aan zijn dood in 1924.
Wambach liet een erg uitgebreid oeuvre na en brengt in zijn werk een synthese tussen de de Germaanse vormgeving, de Latijnse zangerigheid en een eigen Vlaamse romantische taal.

Bron: Flavie Rouquet 'Wambach Emile', in Lexicon van de Vlaamse componisten geboren na 1830, Roularta Books, 2007, p. 903
Meer info: ww.svm.be

Selectieve discografie als componist

Our Lady of FlandersOur Lady of Flanders (2012)
romantiek, 20ste eeuw
Wilfried Van den Brande, Antonín Dvořák, Peter Van de Velde, César Franck, Lies Vandewege, Flor Peeters, Inez Carsauw, Lodewijk De Vocht (...)
O sacrum conviviumO sacrum convivium (2010)
romantiek, 20ste eeuw
Capella SS Michaelis & Gudulae, Ivo Mortelmans, Bart Jacobs, Jules Van Nuffel, Staf Nees, Lodewijk De Vocht, Emiel Wambach, Firmin Van de Velde (...)
Tota pulchra es - Vlaamse religieuze muziekTota pulchra es - Vlaamse religieuze muziek (1999)
Klassiek
Jan Van Mol, Cristel De Meulder, Sarah Van Mol, Noëlle Schepens, Jef Van Hoof, Emiel Hullebroeck, Gaston Feremans, Edgar Tinel (...)