Eugène Traey

Categorie:muzikant
11.04.1915 - 2006
Genre(s):20ste eeuw

Korte beschrijving

pianist, directeur van het KCAntwerpen, voorzitter van de Elisabethwedstrijd

Biografie

De Belg Eugène Traey werd geboren in Amsterdam. Hij studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen piano bij Emmanuel Durlet, harmonie bij Edward Verheyen en contrapunt bij Lodewijk Mortelmans.

Hij volgde masterclasses te Parijs bij Robert Casadesus en te Berlijn bij Kurt Leimer en Walter Gieseking. Hij was enkele jaren als concertpianist op reis in binnen-en buitenland en legde zich daarna meer toe op kamermuziek. Hij vormde een trio met violisten  Jean Laurent en Arthur Grumiaux en een pianoduo met pianist Frédéric Gevers.

Sinds 1947 was hij pianodocent aan het Antwerps Conservatorium, dit tot 1968, toen hij directeur werd van deze hogeschool in opvolging van Flor Peeters.

Traey had een brede visie op de muziekpedagogie en organiseerde seminaries, concerten en richtte verschillende ensembles op binnen het huis: het Antwerps Percussieorkest, het Harmonieorkest van het Conservatorium, het Clarinet Choir Walter Boeykens enz.

Tot aan zijn pensioen was hij een vurig bepleiter van het door hem gestichte Forum der Jongeren, waar jongere aankomende musici podiumervaring konden opdoen.

Hij was voorzitter van de Cantabile pianowedstrijd en van de Prijs Emmanuel Durlet. Hij zetelde als jurylid in zowat alle belangrijke pianocompetities en was jarenlang voorzitter van de wedstrijd Koningin Elisabeth.

Eugène Traey stond aan de wieg van het Internationaal Kunstencentrum deSingel waar hij de eerste voorzitter van was.

F. Peeters - A. MeulemansF. Peeters - A. Meulemans (1967)
20ste eeuw
Philharmonie van Antwerpen, Flor Peeters, Daniel Sternefeld, Arthur Meulemans, Jean Louel, Eugène Traey, Lode Backx

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Eugène Traey 90 (05.2005)
Documenten:In memoriam Eugene Traey (artikel)