Jeroen Berwaerts

Categorie:muzikant
Hasselt, 1975
Genre(s):Klassiek, Jazz
Instrument(en):trompet, zang

Biografie

De Belgische trompettist Jeroen Berwaerts is een muzikale duizendpoot.

Geprezen om zijn indrukwekkende virtuositeit en muzikaliteit beheerst hij een repertoire waarin van barok tot hedendaags en jazz elk muzikaal tijdperk aan bod komt. Een bloeiende solocarrière waaronder recitals en concerten met s' werelds toonaangevende Symfonieorkesten hindert hem niet om gelijklopend ook aan kamermuziek te doen.

Reeds voor zijn studies bij trompetvirtuoos Reinhold Friedrich in Karlsruhe boekte hij succes bij diverse wedstrijden als het Concours Maurice André (Albert 1991) en het Concours Européen de Jeunes Trompettistes (Nancy1992). Tevens werd hij in 1997 onderscheiden bij de internationale muziekwedstrijd Prager Früling en werd hij 2de laureaat bij het Concours Maurice André in Parijs waar hij eveneens de " Feeling Prijs " won voor de beste interpretatie en muzikaliteit.

Jeroen Berwaerts muzikale openheid en zijn stralende virtuositeit leidden hem langs belangrijke internationale festivals als Ars Musica, Festival van Vlaanderen, het Takefu International Music Festival in Japan en het Rheingau Musik Festival.

Hij is veelvuldig te gast bij het Shleswig-Holstein Musik Festival waar hij in 2005 de creatie bracht van Toshio Hosokawa's Voyage VII voor trompet en ensemble. Daarnaast trad hij als solist op met bekende orkesten als de Münchner en de Berliner Symphoniker, het Jeunesses Musicales wereldorkest, het NDR Sinfonieorchester, de Radiophilharmonie Hannover, het Symfonieorkest Vlaanderen en met vooraanstaande dirigenten als Alan Gilbert en Yakov Kreizberg.

Sedert 1999 is hij eerste solotrompettist bij het NDR Sinfonieorchester waar hij in 2014 stopt omdat hij als solist overal ter wereld  wordt gevraagd. Berwaerts woont vandaag in Budapest en doceert trompet aan de hogeschool te Hannover.

Na zijn succesvolle periode als lid van Canadian Brass speelde kamermuziek bij de Stockholm Chamber Brass. Door zijn werkzaamheden als docent en zijn carrière als solist is hij hiermee gestopt in 2013.

Parallel met zijn pijlsnelle carrière als trompettist studeerde Jeroen Berwaerts jazz zang aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hij stelde meerdere programma's samen waarin hij op unieke wijze een verbinding maakt tussen klassieke muziek, jazz-zang en trompet.

Zijn eerste solo CD " In the Limelight " werpt een fascinerende blik op het romantische trompetrepertoire. Daarbuiten verscheen er bij RCA een live opname van Mozart's Posthoornserenade o.l.v. de gevierde Günter Wand.

Selectieve discografie

Threepenny OperaThreepenny Opera (2018)
Klassiek
Brass Ensemble Zero, Jeroen Berwaerts
Signals from HeavenSignals from Heaven (2017)
Klassiek
Salaputia Brass, Jeroen Berwaerts
Trumpet TalesTrumpet Tales (2016)
Klassiek
Jeroen Berwaerts, Ken'Ichi Nakagawa

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Alkense trompettist Jeroen Berwaerts medewinnaar Grammy (03.2014)
"Nu tijd voor solocarrière" (30.01.2014)
Dimitri Chostakovitch - Les deux concertos pour piano. Sonate pour violon et piano op. 134 (04.2012)
In the Limelight (2006)