Matthieu Idmtal

Categorie:muzikant
08.10.1988
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano

Biografie

Matthieu Idmtal werd geboren te Brussel op 8 oktober 1988. Dat deze jonge muzikant zijn weg aan het banen is naar de nationale en internationale podia is duidelijk. Tot op heden gaf Matthieu Idmtal concerten in voorname concertzalen in binnen- en buitenland, als solist of in kamermuziekverband.

Reeds op jonge leeftijd werd zijn interesse voor klassieke muziek duidelijk. Luisterend naar sonates van Mozart kwam hij voor de eerste keer in aanraking met pianomuziek. Matthieu begon op 7-jarige leeftijd met piano en volgde zijn eerste lessen bij Frima Nakimovitch. Na enkele jaren vervolgde de jonge pianist zijn lessen bij Maria Andreeva, via enkele generaties een oud-leerlinge van Alexander Scriabin. Momenteel studeert hij aan het Gentse Conservatorium bij de docent Vitaly Samoshko.

Het repertoire van Matthieu Idmtal reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Ondanks dit bezit hij een grote liefde voor de Russische cultuur en muziek, met componisten als Rachmaninov, Scriabin en Prokofiev.

Ook vormt hij een pianoduo met Anastasia Kozhusho.

Matthieu nam reeds met succes deel aan diverse wedstrijden. In 2009 nam hij deel aan de pianowedstrijd 'Andrée Charlier' waar hij de 2e prijs won.

In 2010 werd hij laureaat van het Concours de piano de Liège, werd hij winnaar van de Rotaryclubprijs van Charleroi, en behaalde hij met zijn pianoduo een derde prijs op de International Music Competition in Verona, Italië.
In 2011 behaalde hij in Nederland een tweede prijs op het pianoconcours ‘Grand Dominique’, en een 3de prijs op ‘Concorso Internazionale Premio Franz Schubert’ in Italië, met zijn pianoduo.
In 2012 won zijn pianoduo de Youth ‘n Classic Wedstrijd, en enkele weken later behaalden zij op het Internationale Kamermuziekconcours Almere (Nederland) de Vriendenprijs, en de publieksprijs.

Onlangs vertolkte hij het 17e Pianoconcerto van Mozart met het Oosterhouts Symfonieorkest, en werd hij uitgenodigd als gastmuzikant op het internationale muziekfestival ‘C’est pas classique’ in Nice, Frankrijk.

Selectieve discografie

Edvard Grieg - VioolsonatesEdvard Grieg - Vioolsonates (2017)
romantiek
Matthieu Idmtal, Edvard Grieg, Maya Levy