Ilse Eerens

Categorie:muzikant
Maasmechelen, 1982
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok, opera
Instrument(en):zang (sopraan)

Biografie


Vanaf haar 10de volgde Ilse Eerens stemvorming aan de muziekacademie en op haar 14de ging ze naar de muziekhumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven waar ze ook haar twee kandidatuursjaren afmaakte bij Lieve Jansen.
Daarna werd Ilse toegelaten in de Nieuwe Opera-Academie aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, waar ze specialisatie opera volgde. Op het conservatorium van Den Haag behaalde ze haar bachelordiploma met grootste onderscheiding cum laude en haar masterdiploma met grootste onderscheiding.
Haar zangdocente is de vermaarde mezzosopraan Jard van Nes.
In 1999 werd zij laureate van de Jong Tenutowedstrijd te Anderlecht.
Zij is laureate 1ste prijs van de wedstrijd Axion Classics 2000, en laureate van de Belgische Stichting Roeping 2003. In 2003 won ze tevens de eerste prijs op het Euriade Vocaal Concours te Kerkrade (NL) en in september 2004 was ze prijswinnares op het IVC te s’Hertogenbosch (NL), waar ze de Arleen Augerprijs in ontvangst mocht nemen die bestemd was voor de finalist(e) die excelleerde in allround vakmanschap. In Oktober 2005 kreeg ze als jongste laureate ooit de cultuurprijs van de gemeente Maasmechelen.
Al in 1999 zong Ilse de rol van Dido in ’Dido and Aeneas’, een productie van J&M Brussel o.l.v. Michel Tilkin. Later was ze o.a. te horen in oratoria zoals de Johannespassie en Matthäuspassie (Bach), Stabat Mater (Boccherini en Pergolesi), Krönungsmesse en Great Mass in c minor (Mozart), The Messiah en Dixit Dominus (Händel), Requiem (Fauré). Ze werkte o.a. samen met het Symfonie-Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio Orkest, het Gelders Orkest, L’Orchestre Philharmonique de Liège en de Filharmonie en zal in de nabije toekomst te horen zijn met het Nederlands Filharmonisch Orkest, Anima Eterna, het Noord Nederlands Orkest en het Nederlands Nationaal Jeugdorkest.
Met pianiste Inge Spinette vertolkte ze verschillende recitals in de Koninklijke Muntschouwburg, het Paleis voor Schone Kunsten, de Opéra de Lille (F) en de Vlaamse Opera. In De Nieuwe Opera Academie vertolkte ze reeds de rollen van “Amore” in “Ballo dell’ingrate” (Monteverdi), “Papagena” in “Die Zauberflöte” (Mozart), “Anezka” in “Dve Vdovy” (Smetana) en “Gabriëlle” in “La vie Parisienne” (Offenbach).
In juni 2004 debuteerde ze in de Vlaamse Opera als ‘Marguérite’ in Jeanne d’Arc au bûcher (Honegger) waar ze heruitgenodigd werd voor de rol van ‘Echo’ in Ariadne auf Naxos (R.Strauss) en ‘Valencienne’ in Die Lustige Witwe (Léhar). Ook zong ze de rol van “Musetta” in La Bohème (G.Puccini) tijdens de zomeropera Alden Biesen 2006.
Ze vertolkte ‘Wendla’ in Frühlingserwachen van B. Mernier (Muntschouwburg) en vertolkt verschillende rollen in de Monteverdi-cyclus van de Nederlandse Opera.
Ze brengt recitals begeleid door pianiste Inge Spinette.
Ze ontving De Jeugd en Muziek Prijs Vertolking 2006 .

Selectieve discografie

Antonín Dvorák - RequiemAntonín Dvorák - Requiem (2015)
romantiek
Collegium Vocale Gent, Antonín Dvořák, Philippe Herreweghe, deFilharmonie, Ilse Eerens, Bernarda Fink, Maximilian Schmitt, Nathan Berg (...)
Wagner Richard - ParsifalWagner Richard - Parsifal (2013)
Koor en Orkest van de Munt, Hartmut Haenchen, Ilse Eerens, Gijs Van der Linden, Hendrickje Van Kerckhove, Anneke Luyten, Tineke Van Ingelgem
Brahms Johannes - Ein deutsches Requiem, op. 45Brahms Johannes - Ein deutsches Requiem, op. 45 (2013)
romantiek
Collegium Vocale Gent, Philippe Herreweghe, Ilse Eerens, Andrew Foster-Williams, Orchestre des Champs-Elysées
Dvorák Antonín - Stabat MaterDvorák Antonín - Stabat Mater (2013)
romantiek
Ilse Eerens, Antonín Dvořák, Philippe Herreweghe, Michaela Selinger, Maximilian Schmitt, Florian Boesch, Collegium Vocale Gent, Koninklijk Filharmonisch Orkest Van Vlaanderen (...)
Bach Johann Sebastian - Paasoratorium BWV 249Bach Johann Sebastian - Paasoratorium BWV 249 (2012)
barok
Ilse Eerens, Frans Brüggen, Michael Chance, Markus Schäfer, David Wilson-Johnson, Capella Amsterdam, Orkest van de Achttiende Eeuw, Capella Amsterdam (...)
For the record BoxFor the record Box (2011)
filmmuziek
Brussels Philharmonic, Mychael Danna, Ilse Eerens, Craig Armstrong, Angelo Badalamenti, Shigeru Umebayashi, Gabriel Yared, Dirk Brossé (...)

Selectieve discografie als medewerker

Transatlantisch Vriendschapsconcert 2011 (Red Star Line)Transatlantisch Vriendschapsconcert 2011 (Red Star Line) (2011)
Klassiek
Diverse uitvoerders, Dirk Brossé, Franz Anton Hoffmeister, Georg Friedrich Händel, Luigi Boccherini, Bedřich Smetana, John Corigliano
For the record Mychael DannaFor the record Mychael Danna (2008)
filmmuziek
Brussels Philharmonic, Mychael Danna, Devotchka, Nicholas Dodd, James Hopkins, Dirk Brossé

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Recording of the month: Herreweghe's Stabat Mater van Dvorak (01.07.2013)
Hommage à Chopin - Ein deutsches Requiem (06.2013)
Antonin Dvorak - Stabat Mater op. 58 (15.05.2013)
Antonin Dvorak - Stabat Mater op. 58 (15.05.2013)
'Het Castafiore-cliché bestaat nog steeds' (29.05.2012)
De dood als poppenkast (01.04.2009)