Benjamin Van Esser

Categorie:muzikant
Maaseik, 1979
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

Benjamin Van Esser studeerde naast piano bij Jan Michiels o.a. compositie, hedendaagse muziek, audiotechniek en kamermuziek. In 2004 verdiepte hij zich onder Håkon Austbø in de pianoliteratuur van Olivier Messiaen aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2005 studeerde Benjamin af aan het KCB met grote onderscheiding.


Behalve freelance-pianist voor verscheidene ensembles (Prometheus Ensemble, Champ dʼAction, BʼRock, ...) en orkesten (Brussels Philharmonic, Orkest van De Munt, ...) is Benjamin momenteel begeleider aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en leraar piano, begeleidingspraktijk en algemene muziektheorie aan de Gemeentelijke Academie te Zaventem. Als pedagoog werkt Benjamin ook regelmatig samen met ʻMatrixʼ. Bij de workshops ʻ4x4ʼ en ʻVan piano tot vliegtuigpropellorʼ leren deelnemers omgaan met hedendaagse notatietechnieken en speelwijzen. Hierbij ligt de nadruk telkens weer op creativiteit en inventiviteit, zowel op papier als aan het klavier.


Als solist realiseerde hij o.a. in 2003 en 2008 opnames met pianomuziek van Frank Nuyts. Verder maakt hij deel uit van verschillende ensembles, zowel in de klassieke muziek als daar buiten (T i L t E d, NorthFace+, ...)


In 2009 won Benjamin de ʻCantabile Compositie Wedstrijdʼ met ʻSouth of Solarisʼ, een compositie voor piano-solo, in de categorie hogere graad. Naast de uitgave van dit werk bij Metropolis Publishers werkt Benjamin sinds 2008 samen met uitgeverij HRDSCR Editions. Hier deponeerde hij reeds verschillende bundels pianomuziek, geschreven voor zowel beginnende als gevorderde pianisten. De bundels genieten enorm succes in het DKO; stukken worden regelmatig gebruikt als opgelegde werken in de eindgraden.


Verder schrijft Benjamin voor zijn solo-project 'EsR', een eigenzinnige mix van klassiek en electro. Als filmcomponist schreef hij o.a. muziek voor de kortfilms ʻCocoonʼ van Jeroen Bogaert en ʻEen Kleine Duwʼ van Philippe Verkinderen (winnende kortfilms op verschillende internationale filmfestivals). Verder werkt Benjamin regelmatig samen met choreografen (Michael Lazic, Karolina Wolkowiecka, Carmen Vanhees, ...).

Benjamin is momenteel actief als begeleider en researcher aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en onderwijst muziektechnologie en begeleidingspraktijk aan de Kunstacademie te Zaventem. Op pedagogisch vlak werkt hij regelmatig samen met Matrix. Naast educatieve activiteiten is Benjamin een actief lid van ChampdAction waar hij werkt als pianist en electronicaspecialist.


Behalve als uitvoerend musicus is Benjamin ook actief als componist. Zo realiseerde hij reeds verschillende compositieopdrachten, ondermeer voor het Goeyvaerts Strijktrio, Ensemble Nadar, Theatergroep Bronks, KOA Guitar Quartet, MiraMiro (Vuurwerk Gentse Feesten 2008), Ensemble Emanon, etc.. In 2007 ontstond een vruchtbare samenwerking met het duo ʻNele & Thomasʼ (piano-drums). Met zijn composities ʻThe Gridʼ en ʻEchoicʼ kaapten zij de eerste prijzen weg tijdens ondermeer het ʻPrinces Christina Concoursʼ (2008) en ʻMusic Liveʼ (2009). Naar aanleiding van deze laatste wedstrijd tourde het duo gedurende 1 week in Zweden met deze twee composities op het programma. Als componist beweegt Benjamin zich in verschillende stijlen. Hij realiseerde opdrachten voor o.a. Ensemble Nadar, Lunapark (NL), Festival Voorwaarts Maart, Transit Festival en schreef scores voor verschillende film- en dansprojecten. Als improvisator werkt hij in een eerder experimentele setting rond de combinatie klassieke muziek en electronica.

Ondanks deze grote verscheidenheid aan stilistische wandelpaden is er een duidelijk 'leitmotiv' aanwezig in Benjamin's oeuvre : metrische ambiguïteit. In zijn composities onderzoekt hij mogelijkheden omtrent een 'trompe l'oreille' effect rond de parameter 'tijd'. Dit mondt vaak uit in complexe ritmische structuren..

Nuyts Frank - Thoughts about stacking, stomping and starting outNuyts Frank - Thoughts about stacking, stomping and starting out (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Elisa Medinilla, Benjamin Van Esser, Marc Masson, Frank Nuyts
OneginOnegin (2007)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Lode Vercampt, Benjamin Van Esser, Gudrun Vercampt, Dominique Pauwels, Karel Ingelaere, Aurélie Entringer, Dominique Pauwels
Frank Nuyts - Sonatas & PreludeFrank Nuyts - Sonatas & Prelude (2005)
20ste eeuw
Saori Oya, Benjamin Van Esser, Frank Nuyts
Kalès Guitar QuartetKalès Guitar Quartet (2010)
21ste eeuw / hedendaags
Kalès Guitar Quartet, Petra Vermote, Richard Bernd Deutsch, Kris De Baerdemacker, Benjamin Van Esser