Benjamin Van Esser

Categorie:muzikant, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
Maaseik, 1979
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano

Biografie

Benjamin Van Esser (°Maaseik) studeerde piano bij Jan Michiels aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en volgde er tevens compositie, muziektechnologie en kamermuziek. In 2004 verdiepte hij zich bij Håkon Austbø aan het Conservatorium van Amsterdam in het pianowerk van Olivier Messiaen. Na zijn studies werkte Van Esser als freelance pianist bij diverse Belgische ensembles en orkesten, o.a. Brussels Philharmonic, Prometheus Ensemble, Champ d’Action, B’Rock en Orkest van de Munt. In 2003 en 2008 maakte hij cd-opnames met solo pianomuziek van Frank Nuyts.

Van Esser schrijft niet alleen onder zijn eigen naam, maar hanteert een aantal pseudoniemen afhankelijk van de stijl waarin hij werkt (bv. EsR, Molcos). Ook schrijft hij muziek voor verschillende muziekgroepen, zoals NorthFaceCollective, TiLtEd en Seismographic Fabrics, waarin hij zelf piano en electronics bespeelt. Van Esser realiseerde compositieopdrachten voor o.a. Nadar Ensemble, Goeyvaerts Strijktrio, Emanon Ensemble en MiramirO (Gentse Feesten). Zijn werken The Grid en Echoic, in samenwerking met het piano-drum duo Nele en Thomas, werden bekroond met de eerste prijs door het Prinses Christina Concours (2008) en Music Live (2009). In 2009 won Van Esser ook de Cantabile compositiewedstrijd in de categorie hogere graad met South of Solaris, voor piano solo. Daarnaast schreef hij twee bundels met didactische pianomuziek, zowel voor beginners als voor gevorderden. Deze werken zijn uitgegeven bij HRDSCR Editions en worden regelmatig gebruikt in het DKO. Hij componeerde ook muziek voor kortfilm en dans.

Van Esser is begeleider, onderzoeker en docent Ableton Live en Max/MSP aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en doceert begeleidingspraktijk en muziektechnologie aan de Gemeentelijke Academie van Zaventem. Verder geeft hij pedagogische workshops in samenwerking met MATRIX, waarbij de deelnemers leren omgaan met nieuwe speelwijzen, hedendaagse notatietechnieken en improvisatie.

Selectieve discografie

Nuyts Frank - Thoughts about stacking, stomping and starting outNuyts Frank - Thoughts about stacking, stomping and starting out (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Elisa Medinilla, Benjamin Van Esser, Marc Masson, Frank Nuyts
OneginOnegin (2007)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Lode Vercampt, Benjamin Van Esser, Gudrun Vercampt, Dominique Pauwels, Karel Ingelaere, Aurélie Entringer, Dominique Pauwels
Frank Nuyts - Sonatas & PreludeFrank Nuyts - Sonatas & Prelude (2005)
20ste eeuw
Saori Oya, Benjamin Van Esser, Frank Nuyts

Selectieve discografie als componist

Kalès Guitar QuartetKalès Guitar Quartet (2010)
21ste eeuw / hedendaags
Kalès Guitar Quartet, Petra Vermote, Richard Bernd Deutsch, Kris De Baerdemacker, Benjamin Van Esser

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Benjamin Van Esser
Benjamin Van Esser op Soundcloud
Bejamin Van Esser op Spotify