Wim Lasoen

Categorie:muzikant, componist
Brugge, 03.07.1972
Genre(s):20ste eeuw, Jazz
Instrument(en):vibrafoon

Biografie

De Belgische dirigent, componist/arrangeur en multi-instrumentalist Wim Lasoen (°Brugge, 1972) studeerde marimba, orkestslagwerk en solo-percussie, kamermuziek, jazz & compositie in de conservatoria van Brussel, Antwerpen en Gent.
Een klein deel van zijn composities kan gecatalogeerd worden onder de 'lichte' muziek of programmamuziek, maar de meeste van zijn grote, werken zijn bedoeld als architecturale soundscapes, hedendaags maar met veel (hernieuwde) aandacht voor het belang en het briljante van melodie en ritme. Meestal gaan er in zijn orkestwerken minimalistische kernideeën schuil, die dikwijls evolueren - door middel van multi-tonaliteit en haast excessief opeenstapelen van meerdere muzikale ideeën - tot grandiose maestoso’s… of het totaal tegenovergestelde. Zijn werk is diep beïnvloed en geïnspireerd door de Amerikaanse «post-stilistische» componist John Adams.

In de wereld van de HaFaBra introduceerde Wim het minimalisme en diverse 20e eeuwse hedendaagse componeertechnieken in de fanfaremuziek, lang voor zijn jongere collega-componisten van vandaag. In die tijd hadden uitgevers weinig of geen interesse in dit genre, wegens te weinig commercieel en vaak 'onvriendelijk' voor mogelijks incomplete bezettingen. Toch werd Wim voor zijn inspanningen in 2006 beloond met De Gouden Klaproos voor HaFaBra.

Wim Lasoen heeft ook meer dan 200 transcripties van klassieke muziek en arrangementen van soundtracks, funk, jazz, motown, rock, pop en latin geschreven. Hij houdt niet van vereenvoudigen, te vergezocht 'signatuur van de arrangeur’ toevoegen of arrangementen/composities die eigenlijk niet meer dan transcripties of flauwe afkooksels zijn van de versie voor harmonieorkest. Hij heeft een unieke 'symfonische' benadering als het op orkestreren voor de kopers en de saxofoons aankomt en zoekt de limieten op qua klankkleuren en mogelijkheden. Op deze manier streeft hij altijd en overal zo goed mogelijk naar compromisloze authenticiteit betreffende de sound & feel van de originele compositie.

Wim runt zijn eigen uitgeverij NewZenMusic.org en is actief als freelance dirigent en uitvoerend musicus in verschillende orkesten en ensembles.