Bart Van Reyn

Categorie:dirigent, muzikant
1979
Genre(s):Klassiek
Huidig/voormalig lid van:Octopus

Biografie

Dirigent Bart Van Reyn legt zich toe op opera, symfonische muziek en oratorium. Hij is in België voor dit repertoire één van de meest gewaardeerde dirigenten van de nieuwe generatie. Vanaf 2016 is hij chef-dirigent van het Deens Radio Koor. Hij is een graag geziene gast bij bij tal van topensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, het Vlaams Radio Koor, het MDR Rundfunkchor Leipzig, het SWR Vokalensemble Stuttgart, NDR Chor Hamburg, Collegium Vocale Gent, BBC Singers en het Rundfunkchor Berlin. In 2017 debuteert hij als gastdirigent bij deFilharmonie.

Na zijn studies aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel en Den Haag legde hij zich toe op orkestdirectie in de Wiener Meisterkurse en de Accademia Chighiana Siena. Bepalend voor hem waren muzikale ontmoetingen met Philippe Herreweghe, Frieder Bernius en Sir John Eliot Gardiner.

In 2000 richtte hij Octopus op, een flexibel koor van 32 tot 100 zangers. Dit resulteerde in vruchtbare samenwerkingen met Brussels Philharmonic, deFilharmonie, Symfonieorkest Vlaanderen, Symfonieorkest van de Vlaamse Opera, Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Nationaal Orkest van België, Musica Viva Moskou, Capella Augustina Köln en B'Rock. Zo zijn ze regelmatig te gast in de grote zalen zoals Bozar, deSingel, De Bijloke, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater, Koningin Elisabethzaal, Tsjaikovski Conservatorium Moskou, Cité de la Musique Parijs, l’Arsenal Metz en De Doelen Rotterdam.

In 2012 richtte hij Le Concert d’Anvers op, een periodeorkest met thuisbasis in Antwerpen dat focust op repertoire uit 18e en vroege 19e eeuw. In 2015 speelden ze het koninklijk kerstconcert op het paleis in Brussel met tv-uitzending op verschillende continenten en in

2016 nemen ze een Haydn-cd op. Daarnaast richtte hij samen met regisseur Korneel Hamers de reizende operacompagnie The Ministry of Operatic Affairs op. Succesvolle producties van Don Giovanni en Orfeo ed Euridice en Così fan tutte zorgden voor een vliegende start. In 2016 staat Dido and Aeneas/Acis and Galatea op het programma.

Bart Van Reyn dirigeerde concerten in België, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Italië en Frankrijk. In 2006-2008 was hij artistiek leider van orkest Musica Rara (Milaan) en dirigeerde hij Dido & Aeneas aan de opera van Basel. Hiernaast begeeft hij zich ook geregeld op het terrein van de nieuwe muziek. Zo kon hij persoonlijk samenwerken met componisten als Steve Reich, James MacMillan en Kaija Saariaho. Als zanger van het Kammerchor Stuttgart en I Fagiolini maakte hij verscheidene bekroonde cd-opnamen.

Selectieve discografie

Ton sur tonTon sur ton (2020)
Vlaams Radio Koor (VRK), Bart Van Reyn
Joseph Haydn - Piano concerto in D major, Symphonies Nos. 80 & 81Joseph Haydn - Piano concerto in D major, Symphonies Nos. 80 & 81 (2019)
classicisme
Le Concert d'Anvers, Joseph Haydn, Bart Van Reyn, Lucas Blondeel
Birds of ParadiseBirds of Paradise (2015)
Klassiek
Octopus, Bart Van Reyn, Diverse componisten
Lux AeternaLux Aeterna (2007)
Klassiek
Octopus, Wolfgang Amadeus Mozart, Bart Van Reyn, Joseph Rheinberger, Johann Sebastian Bach, Edward Elgar, Johannes Brahms, Eric Whitacre (...)

Selectieve discografie als componist

L'Homme Armé - oorlog als muzeL'Homme Armé - oorlog als muze (2004)
oude muziek
Ensemble Polyfoon, Lieven Deroo, Guillaume Dufay, Warre Borgmans, Johannes Regis, Giacomo Carissimi, Antoine Brumel, Josquin Desprez (...)

Auteur van

Symfonische studentenliederen
Symfonische studentenliederen

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'We willen opera uit het pluche tillen' (03.10.2013)
'De mensen moeten leren luisteren' (23.04.2011)
Symfonische studentenliederen (08.2010)
Bach met wilde haren (17.12.2008)