Pascal Schumacher

Toon enkel: Pascal Schumacher, Pascal Schumacher Quartet

Categorie:muzikant
12.03.1979
Genre(s):Jazz
Instrument(en):vibrafoon
Huidig/voormalig lid van:Pascal Schumacher Quartet, Chroma, Marc Demuth Quartet, Kristen Cornwell Quintet

Biografie

Pascal Schumacher werd geboren op 12 maart 1979 in Luxemburg. Hij begint zijn vorming als percussionist aan de klassieke muziekafdeling van het Conservatoire de Musique de la Ville de Luxembourg. In 1996 wordt hij aangenomen in het Conservatoire National de Région de Strasbourg (docent : Emmanuel Séjourné) waar hij in 2000 een diploma in “Specialisatie Klavier” behaalt.

Daarna volgt hij les bij de jazzvibrafonist Guy Cabay, eerst aan de jazzafdeling van het Conservatoire de Luxembourg, en studeert ook verder aan de jazzafdeling van Brussel. In 2002 behaalde hij een Meestergraad in musicologie aan de Université Marc Bloch de Strasbourg. Op dit moment volgt hij les aan het Koninklijk Conservatorium bij Frits Landesbergen. Pascal volgde tevens masterclasses en workshops bij Mike Manieri, David Friedman, Franck Tortiller, Wolfgang Lackerschmid, Bart Quartier, Jean Geoffroy, Charles Loos… Sinds 2001 is hij zelf docent aan het conservatorium van Luxenbourg.

Vanaf 1997 oriënteert Pascal zich steeds meer naar de geïmproviseerde muziek, vooral naar de jazz, en speelt regelmatig in verschillende formaties, zoals Frédéric Schlick Group, Jeff Herr Quinet, Triology, Ugly Beauty…. Hij is zeer aktief in de Brusselse, Straatsburgse en Luxemburgse jazzscene, met concerten naast o.a. Bruno Castelucci, Sebastiaan Cooijmans, Ernie Hamme, Diego Imbert, Jim Grandcamp, Sal La Rocca, Davide Petroca, Maxime Saury, Oliver Strauch, Erwin Vann… In 2001 richt hij mee de experimentele percussiegroep Stroke X op. Maar het is vooral zijn kwartet met Jef Neve, Christophe Devisscher en Teun Verbruggen dat snel een doorbraak vond.

Het talent van Pascal Schumacher blijft niet onbekend: In 1998 ontvangt hij de „IKB Jugend-Förderpreis“. In 1999 is hij laureaat van de Prix Norbert Stelmes des Jeunesses Musicales. In 2004 wint zijn kwartet de publieksprijs op Tremplin Jazz in Avignon en in 2005 ontving hij de Django d'Or voor jong talent.

Selectieve discografie

Face to faceFace to face (2010)
Jazz
Pascal Schumacher, Jef Neve
Here we gongHere we gong (2009)
Jazz
Pascal Schumacher Quartet
SilbergrauSilbergrau (2007)
Jazz
Pascal Schumacher Quartet
Live in AustraliaLive in Australia (2006)
Pascal Schumacher Quartet
Personal legendPersonal legend (2005)
Jazz
Pascal Schumacher Quartet
Change of the moonChange of the moon (2004)
Jazz
Pascal Schumacher Quartet

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Pascal Schumacher (03.2008)