Klaas Coulembier

Categorie:muzikant, componist
12.07.1984
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):trompet, piano

Biografie

Klaas Coulembier volgde tijdens zijn middelbare studies trompet en piano aan Dé Academie in Ieper. Daarna trok hij naar de KU Leuven om er musicologie te studeren. Na het behalen van zijn masterdiploma in 2006 werkte hij er als wetenschappelijk medewerker tot 2009. Tussen 2009 en 2013 bereidde hij met een beurs van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek zijn doctoraatsverhandeling voor, die hij op 29 mei 2013 verdedigde. In deze wetenschappelijke studie verrichte hij onderzoek naar het gebruik van simultane tijdslagen in de muziek van Elliott Carter en Claus-Steffen Mahnkopf. Sinds 2013 werkt hij als postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Leuven en als gastdocent bij het Koninklijk Conservatorium Brussel en LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) in Leuven.

Als freelance musicoloog geeft hij regelmatig lezingen en concertinleidingen en schrijft hij vaak programmateksten, onder andere voor de diverse afdelingen van het Festival van Vlaanderen, Concertgebouw Brugge, Amuz Antwerpen en CC Strombeek. Voor MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] schreef hij een studie over de Vlaamse Ensemblemuziek sinds 1950, die in oktober 2007 verscheen in de reeks Contemporary Music in Flanders.

In zijn resterende vrije tijd componeert hij muziek in diverse stijlen en voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vroeg werk werd meermaals bekroond in de Provinciale Prijs voor Instrumentale Compositie van de Provincie West-Vlaanderen (2003 en 2006). In 2007 componeerde hij in opdracht van de stad Ieper een grootschalig werk voor harmonieorkest en koor naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de Menenpoort. De Menin Gate Memorial Suite werd op 8 juli 2007 gecreëerd in Ieper en werd inmiddels uitgevoerd door verschillende orkesten, waaronder de Koninklijke Muziekkapel van de Marine en de Koninklijke Harmonie Ypriana. Zijn compositie Resilience (2015) voor harmonieorkest werd tijdens het Provinciaal Muziekfestival 2015 uitgevoerd in het Concertgebouw in Brugge.

Zijn muziek varieert van typische HaFaBra-composities, over educatieve werken voor het DKO, tot meer hedendaags geïnspireerde kamermuziek, en wordt uitgegeven bij de door hem opgerichte uitgeverij Ypress Digital Music Editions (www.ypress.eu).

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)

Auteur van

Hedendaags wordt klassiek 20 jaar Festival van Vlaanderen in LeuvenOresteia - Première in Concertgebouw BruggeMag er nog gelachen worden?
Hedendaags wordt klassiek 20 jaar Festival van Vlaanderen in LeuvenDies Irae. Kroniek van het requiemDies Irae. Kroniek van het requiem (2011)
Klassiek
Bergé, Christiaens, Bossuyt, Beirens, Burn, Driesen, Lindekens, Vandenhouwe, Van Damme, Knockaert, Coulembier, Mannaerts
Oresteia - Première in Concertgebouw BruggeMag er nog gelachen worden?

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Rumbekenaar wint Provinciale Prijs voor compositie (12.12.2003)