Luk Vaes

Categorie:solist
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):piano

Biografie

Luk Vaes studeerde bij Cl.A.Coppens, Aloys Kontarsky, Yvonne Loriod, Olivier Messiaen en Yvar Mikhashoff en won verschillende wedstrijden en prijzen voor nieuwe muziek in België, Italië, Duitsland en de VS. Hij realiseerde en produceerde radio- en TV opnamen over nieuwe muziek, verscheidene binnenlandse en buitenlandse componisten droegen werk aan hem op en hij was te gast op vooraanstaande internationale muziekfestivals, o.a. de Salzburger en Berliner Festspiele, London Almeida Festival, Musica Strasbourg, ISCM, Huddersfield, Zuerich Tage fuer Neue Music, Paris Présence, Beethoven Festival Bonn, Les Nuits de la Musique Bordeaux, etc.

Op zijn repertoire staan - naast klassiekers uit de laatste drie eeuwen - ook programma's gewijd aan muziektheater, verschillende integralen en een acht uur durend marathonoverzicht van de Amerikaanse pianomuziek. Zijn CD met premières van Mauricio Kagel (Winter&Winter) werd CD van het jaar volgens 'Wire' en kreeg het Franse label 'Choc de la Musique'.)

Naast het geven van lezingen in binnen- en buitenland en het schrijven van artikelen over 20ste-eeuwse muziek, ontwierp en organiseerde Luk Vaes concerten in Gent, Toronto, Chicago en New York. Hij was tevens programmator voor de Week van de Hedendaagse Muziek in 1992 (Gent) en voor Stichting Resonans (Den Bosch - 1995, 1996), directeur van het 11de North American New Music Festival (New York, 1993), en artistiek directeur van Champ d'Action (1999-2000). Sinds 1998 is hij oprichter en artistiek leider van November Music Vlaanderen en sinds 2002 programma-adviseur van de Stedelijke Concertzaal De Bijloke te Gent.

Luk Vaes is verder nog opnameleider voor de New Yorkse maatschappij Mode Records (1991-92) resp. Studio Steurbaut en naast eigen meestercursussen (o.a. Wenen, Zürich, San Diego, Sienna), was hij actief als begeleider van o.a. André Gertler en Thomas Quasthoff.

In 2009 is Luk Vaes met "Extended Piano Techniques" de eerste musicus die promoveerde in het docARTES programma, het doctoraatsprogramma voor uitvoerders en componisten dat sinds 2004 georganiseerd wordt door het Orpheus Instituut samen met haar Nederlandse en Vlaamse partners.

Selectieve discografie

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5 (2007)
20ste eeuw
Luk Vaes, Hans Ryckelynck, Frank Agsteribbe, Marcel Ketels, Philippe Souvagie, Peter Pieters, Jan Devlieger, Herman Roelstraete (...)
Palmyre Buyst & Jane VigneryPalmyre Buyst & Jane Vignery (1997)
20ste eeuw
Paul Klinck, Luk Vaes, Palmyre Buyst, Jane Vignery

Selectieve discografie als medewerker

Mauricio Kagel - Solowerke für akkordeon und klavierMauricio Kagel - Solowerke für akkordeon und klavier (1998)
20ste eeuw
Teodoro Anzellotti, Mauricio Kagel, Luk Vaes

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Mishandel eens een piano (24.02.2010)
Werken aan muzikaal patrimonium van morgen (18.11.2004)