Geert Callaert

Categorie:muzikant, componist, solist, docent
1968
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:HERMESensemble, HERMESensemble

Biografie

Geert Callaert studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij volgde er piano in de klas van Jan Vermeulen en behaalde er de laureaatsdiploma's en hogere diploma's piano, kamermuziek en klavierbegeleiding, alsook de speciale prijs Lemmens-Tinel voor piano, kamermuziek, klavierbegeleiding, orkestdirektie, muziekschriftuur en hogere analyse. Als freelance musicus werkte hij eerder samen met het Prometheus ensemble, het Catalpa ensemble, het Collegium Instrumentale Brugense, de Vlaamse Opera, I Fiamminghi, de Filharmonie en het VRO.
Tijdens zijn opleiding volgde hij tal van seminaries (waaronder de Stockhausen Courses 1998, 1999 en 2000 voor de interpretatie van zijn muziek en computerseminaries aan het IRCAM te Parijs). Hij behaalde verschillende prijzen op pianowedstrijden (Pro Civitate, Stephan De Jonghewedstrijd) en in 1998 de Sabamprijs tijdens het Free Podium, georganiseerd door het Festival van Vlaanderen afdeling Mechelen, voor de interpretatie van Charles Wuorinens Percussion Duo (samen met Geert Verschraegen, mallets).


Sedert 1990 is hij werkzaam aan het Lemmensinstituut als pianist-begeleider vanaf 2008 staat hij als hoofdvakdocent piano en kamermuziek aan de hogere afdelingen van het Lemmeninstituut in voor de opleiding van studenten manama in het hedendaagse kunstmuziekrepertoire.

Op 27 april 2002 studeerde hij af aan het Orpheusinstituut met een project over de pianomuziek en kamermuziek met slagwerk van Karlheinz Stockhausen, Iannis Xenakis en Charles Wuorinen.

Hij is ook actief als componist: Jazzsuite voor vibrafoon en piano (2001); Introduction and Dance voor vibrafoon solo, jazzcombo en houtblaaskwintet, gecreëerd op 1 oktober 2002; Conflicts voor klarinet en slagwerk (2003 ter gelegenheid van de heropening van het Groeninghe Museum te Brugge); herwerking van Paul Lansky's tapecompositie "Heavy Set" voor piano, drums, sampled sounds en tape (creatie 2002 tijdens het festival Mobile Phonics). Kwartet nr. 1, voor fluit, contrabas, marimba en piano (wereldpremière te Tilburg, een organisatie van Stichting De Link). Samen met Carlo Willems schreef hij het opgelegde werk (discipline slagwerk en piano) voor de nationale Dexiawedstrijd in 2006. Voor de actie "Sight First II" van de Lions Club schreef hij de klassieke versie van het lied "Eyes for you", wat opgenomen werd op cd (met Marc Meersman, bariton, en Geert Callaert, piano). Verder voltooit hij muziek voor twee films, in samenwerking met het HERMESensemble onder leiding van Koen Kessels, muziektheater Transparant, Centre de Recherches et de Formation Musicales de Wallonie en het Belgische Filmarchief.

Hij is als solist en kamermusicus bekend en veel gevraagd voor zijn breed repertoire (van klassiek tot hedendaags). Hij is pianist van het HERMESensemble en creëerde verschillende composities van verscheidene componisten. Sommige droegen werk aan hem op: Michael Sahl (New York, USA) schreef voor hem zijn "Vlaamse Sonate" en Michael Clarke (Huddersfield University, UK) zijn "Constellations" voor mallets, piano en live-electronics; dichter bij huis droeg Sebastiaan Van Steenberge zijn "Waltzing without Mathilda" en "Svolazzo" (piano solo) aan hem op en schreef Hanne Deneire voor hem "Blink" voor solopiano. Hij creëerde "Eisberge" (piano solo) van Jean Delouvroy tijdens de hommage middagconcerten van de Vlaamse Opera, naar aanleiding van de creatie van de opera van Luc Van Hove (februari 2008).

Hij is medeoprichter van Casco Phil (de vroegereBelgische Kamerfilharmonie) en lid van het Hermesensemble.

Selectieve discografie

Meesterlijk - harp/ gitaar / slagwerkMeesterlijk - harp/ gitaar / slagwerk (2008)
20ste eeuw, romantiek
Sophie Hallynck, Marie Hallynck, Roland Broux, Mol Percussion Orchestra, Ludwig Albert, Carlo Willems, Koen Wilmaers, Geert Callaert (...)
Stefan Meylaers - portrait of a composer IIStefan Meylaers - portrait of a composer II (2006)
20ste eeuw
Frank Hendrickx, Françoise Vanhecke, Geert Callaert, Stefan Meylaers, Stefan Meylaers
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)
Meesterlijk - KoperblazersMeesterlijk - Koperblazers (2003)
20ste eeuw, romantiek, barok
Jan Smets, Levente Kende, Rik Vercruysse, Geert Callaert, Alain De Rudder, Jozef De Beenhouwer, Ivo Hadermann, Geert De Vos (...)
Van Hove Luc - Chamber Music (vol. 1)Van Hove Luc - Chamber Music (vol. 1) (2000)
20ste eeuw
Prometheus Ensemble, Otto Derolez, Paul De Clerck, Geert De Bièvre, Carlos Bruneel, Joris Van den Hauwe, Henri De Roeck, Francis Pollet (...)

Selectieve discografie als componist

Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Meesterlijk - harp/ gitaar / slagwerkMeesterlijk - harp/ gitaar / slagwerk (2008)
20ste eeuw, romantiek
Sophie Hallynck, Marie Hallynck, Roland Broux, Mol Percussion Orchestra, Ludwig Albert, Carlo Willems, Koen Wilmaers, Geert Callaert (...)
Avant Garde 1927-1937, DVD 1 & 2Avant Garde 1927-1937, DVD 1 & 2 (2008)
21ste eeuw / hedendaags
HERMESensemble, Joachim Brackx, Eric Sleichim, Jan Van Outryve, Annelies Van Parys, Mireille Capelle, Thomas Smetryns, Geert Callaert (...)

Selectieve discografie als medewerker

Do'UnDo'Un (2017)
21ste eeuw / hedendaags
HERMESensemble, Mireille Capelle, Mireille Capelle
AurumAurum (2015)
21ste eeuw / hedendaags
Mireille Capelle, Mireille Capelle, HERMESensemble
Blinding flashBlinding flash (2012)
21ste eeuw / hedendaags
David Rey, Jean-Baptiste Arban, Carl Maria von Weber, Damien Lagger, Kurt Sturzenegger, Gabriel Fauré, John Glenesk Mortimer, Pablo Sarasate (...)

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Belgische Kamerfilharmonie (kamerorkest)
HERMESensemble (ensemble (vocaal-instrumentaal), ensemble (instrumentaal))