Maurits Deroo

Categorie:componist
Genre(s):Klassiek

Biografie

Maurits Deroo (1902-1988) kreeg zijn eerste muziekopleiding (notenleer en viool) aan het stedelijk conservatorium van Brugge. Daarna trok hij naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij tussen 1923 en 1927 eerste prijzen behaalde voor onder andere harmonie (Rasse), fuga (Joseph Jongen) en viool (Crickboom). Op zijn vioolexamen maakte hij ophef met de uitvoering van zijn eigen Poème. In 1926 werd hij in Brugge vioolleraar aan het stedelijk conservatorium. Hij speelde toen ook als violist in het befaamde orkest van het Kursaal in Oostende. In 1946 volgde hij in het Brugse conservatorium Joseph Ryelandt op als directeur en leraar compositie. Hij zou deze school leiden tot in 1968. Als directeur had hij een grote invloed op het plaatselijke muziekleven. Zo gaf hij jaarlijks opgemerkte concerten met het conservatoriumorkest. Deroo liet een œuvre van 122 opusnummers na, geschreven in een laatromantische eclectische stijl. Hij beoefende verschillende genres (met een voorkeur voor instrumentale muziek): symfonische gedichten, symfonieën, vioolconcerto’s, werken voor harmonie, kamermuziek, piano-, orgel- en beiaardmuziek, en ook een honderdtal liederen en enkele koorwerken. Met de cantate Antigone dong hij in 1929 mee naar de Prijs van Rome en met het vierstemmig koorwerk Paix werd hij eerste laureaat van de wedstrijd van de Académie d’Alsace. Hij werd ook verschillende keren bekroond door de provincie West-Vlaanderen en door de NIR. Maurits Deroo is de vader van Wilfried Deroo, eveneens violist en huidig directeur van het stedelijk conservatorium. (Bron: Jan Dewilde, Studiecentrum voor Vlaamse Muziek)

Selectieve discografie als componist

Jubileum CDJubileum CD (1997)
20ste eeuw
Ignace Michiels, Paul Dombrecht, Jan Huylebroeck, Jan Vande Weghe, Catherine Vandevelde, Louis Maes, Karel Mestdagh, Joseph Ryelandt (...)
M. Deroo - J. Ryelandt - L. Van BeethovenM. Deroo - J. Ryelandt - L. Van Beethoven (1982)
romantiek, 20ste eeuw
WestVlaams Orkest, Maurits Deroo, Dirk Varendonck, Joseph Ryelandt, Wilfried Deroo, Ludwig Van Beethoven, Yves Gazelle
Nationale muziekwedstrijd 'Pro civitate' - Charleroi 1966Nationale muziekwedstrijd 'Pro civitate' - Charleroi 1966
20ste eeuw, barok
Hans Mannes, Jan Decadt, Gaby Spanoghe, Jef Maes, Wilfried Deroo, Maurits Deroo, Albert Van den Hende, Johann Sebastian Bach (...)
Nationale muziekwedstrijd 'Pro civitate' - Brugge 1965 (voor zang)Nationale muziekwedstrijd 'Pro civitate' - Brugge 1965 (voor zang)
20ste eeuw, classicisme, romantiek
Herman Slagmulder, Robert Schumann, Simon Waltens, Maurits Deroo, Marie Hanraths, Umberto Giordano, Jean Closson, Heinrich Proch (...)