Petra Vermote

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek
08.05.1968
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):gitaar

Biografie

Petra Vermote is geboren in 1968 te Izegem. Aan de stedelijke muziekacademie studeerde ze er gitaar in de klas van mevr. Diane Vermeersch. Daarna volgde ze lessen aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent, waar ze Eerste Prijzen behaalde voor notenleer, gitaar, kamermuziek, harmonie, contrapunt en fuga, en het Hoger Diploma voor gitaar bij Baltazar Benitez. Ze volgde compositie bij Frank Nuyts, Jan Rispens, Lucien Goethals en Roland Coryn. In 1999 behaalde ze aan het Antwerpse conservatorium het diploma Meester in de muziek – specialisatie compositie, bij Luc Van Hove. Petra Vermote is werkzaam aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent als assistent gitaar in de klas van Yves Storms. Ze staat er ook in voor de cursussen begeleidingspraktijk en de lerarenopleiding in de gitaarafdeling. Verder geeft Petra Vermote gitaarles in de muziekacademie van Izegem en is ze als vaste medewerker verantwoordelijk voor de muziekprogrammatie van de Roeselaarse vzw De Wekker. Als componiste schreef Petra Vermote reeds in opdracht van onder meer de Beethovenacademie, het Festival van Vlaanderen Kortrijk, het Ictus-ensemble en Champ d’ Action. In oktober 2001 ontving ze de Jeugd en Muziekprijs 2001 voor compositie. Dit is een driejaarlijkse onderscheiding die toegekend wordt aan een componist jonger dan 35 jaar.

In oktober 2003 mocht Petra Vermote in Montréal de compositieprijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen-Québec ontvangen voor haar werk Tsjizj. Sinds dat jaar maakt zij ook deel uit van het bestuur van de componistenvereniging ComAV. Zij ontvangt regelmatig opdrachten, zowel van Belgische als van buitenlandse ensembles en organisatoren. Haar werk wordt regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland. In 2004 was Petra Vermote te gast op TRANSIT. In 2005 werd haar muziektheaterwerk De echo van de maan uitgevoerd in het kader van Theater aan zee. In 2006 werkte zij mee aan het prestigieuze project ‘Composing with Wolfgang’ van het Concertgebouw Brugge, waarvoor ze het klarinetkwintet Footnote to Mz componeerde. Petra Vermote wordt daarnaast ook regelmatig gevraagd als jurylid voor compositie-wedstrijden. Zij is tevens lid van ISCM – afdeling Vlaanderen. Nagenoeg al haar werken werden opgenomen en uitgezonden door de VRT (Klara), waar zij regelmatig te gast is in radioprogramma’s.

Selectieve discografie als componist

Kalès Guitar QuartetKalès Guitar Quartet (2010)
21ste eeuw / hedendaags
Kalès Guitar Quartet, Petra Vermote, Richard Bernd Deutsch, Kris De Baerdemacker, Benjamin Van Esser
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)
En hij schiep... 7 culturenEn hij schiep... 7 culturen (2005)
20ste eeuw
De Tweede Adem, Maarten Van Ingelgem, Lucien Posman, Peter Swinnen, Filip Rathé, Petra Vermote, Natalie Goossens, Nicolas De Cock (...)
Emanon MysteryEmanon Mystery (2003)
20ste eeuw
Emanon ensemble, Petra Vermote, Peter Thys, Alain Craens, Stefan Wellens
Carnaval des AnimauxCarnaval des Animaux (2003)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Peter Verhoyen, Arco Baleno, Frits Celis, Yves Bondue, Petra Vermote, Jan Huylebroeck, Marc Matthys, Boudewijn Buckinx (...)
Vlaamse Hedendaagse MuziekVlaamse Hedendaagse Muziek
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Claude Coppens, ChampdAction, Rolande Van der Paal, Vlaams Radio Orkest, HERMESensemble, Apsara, Vlaams Radiokoor (VRK), Jan Michiels (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd van bezinning (07.2011)
Mozart met voetnoten en knipogen (2006)
Jonge Vlaamse componisten openen Transit (22.10.2004)
Petra Vermote wint prijs Vlaanderen-Quebec (15.11.2003)
Drie muziekhuizen bouwen voort (28.06.2003)
OORsprong (29.01.2003)
Documenten:Contemporary Music in Flanders IV (boek)
Externe links:Petra Vermote componistenfiche