Geert Van Der Straeten

Categorie:componist, hedendaagse componist
Hamme (O.-Vl.), 15.11.1962
Genre(s):Klassiek

Biografie

Geert Van der Straeten studeerde aan LUCA-School of Arts, campus Lemmens te Leuven. Hij behaalde eerste prijzen notenleer, harmonie, muziekanalyse, contrapunt en fuga. De Laureaatsdiploma’s Muziekpedagogie en Compositie, alsook de Meestergraad Compositie behaalde hij telkens met onderscheiding.

Hij componeerde voor orkest, koperensemble, koor, kinderkoor, harp, beiaard, kamermuziek en liederen. Zijn opus magnum is het Oratorium “RWANDA” voor recitante, soli, koor en orkest dat integraal werd uitgezonden door Radio 3 en verscheen op dubbel-CD en werd uitgevoerd in 6 steden.

Hij maakte de arrangementen voor het cross-over-project ‘Wondenland’ van Rudolf Hecke, Marianne Vliegen en Dirk de Wachter.

Zijn composities werden gedirigeerd door oa. Theo Mertens, Werner van Mechelen, Paul Dinneweth, Wim Brabants, Piet Swerts, Kurt Bikkembergs…

Hij schreef in opdracht van Koor & Stem, Lied & Liturgie, ANZ, De Kempische Oratoriumvereniging, De Vlaamse Beiaardvereniging, Beiaardcomité Mol, Koperensemble Kalison, Jongerenkoor Fiammante, Vokaal Ensemble Andreia, Instr. Ens. Affiatamento, Pianokwartet Corona, V.Z.W. Vlaanderen - Europa, De Rode Pomp, Cantus Vocum Genk en de uitgeverijen Plantyn, Musicerende Jeugd, Euprint, Altiora Averbode, Maurer, Metropolis, Andel, De Notenboom, …

In totaal werden meer dan 2.300 blz muziek van zijn hand uitgegeven.

Recent verscheen ‘101 Creatieve Schriftuur-oefeningen’ met oefeningen voor de cursus arrangeren of compositie, alsook de 'Oefenbundel Harmonie' met oefeningen in de klassieke harmonie.

Verscheidene composities werden geselecteerd voor wedstrijden, zoals de Provinciale koorwedstrijd Oost-Vlaanderen en Axion Classics (Dexia). Het ‘Agnus Dei’ uit de ‘Missa Moderna’ werd als plichtwerk gekozen voor het ‘Concours Musical de France’ (CMF) in 2016 en in 2017.

Voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd Neerpelt schreef hij in 2012 het plichtkoorwerk “Who has seen the wind?” voor 2 gelijke stemmen en in 2020 het plichtwerk "A Pair of Us" voor 3 gelijke stemmen.  

Het 'Vlaams Radiokoor' olv Bart Van Reyn selecteerde zijn 8-stemmig koorwerk "Through the Twilight" voor studio-opname en live uitvoering in het album "Les Flandriens".

Meermaals werd hij bekroond, oa. door de ‘Koninklijke Academie voor de Nederlandse Taal en Letterkunde’ en het ‘ISME’.

Geert Van der Straeten is docent aan LUCA-School of Arts, campus Lemmens en het KSO Lemmens te Leuven en aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans te Hasselt.

 

Selectieve discografie als componist

Uit de schaduwUit de schaduw (2005)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Jonathan Anderson, Olivier Berten, Noémie Schellens, Hans Aerts, Line Vanderkerhover, Octaaf Van Geert, Julien Beurms, Geert Van Der Straeten (...)
Kattenkwaad!Kattenkwaad! (2003)
20ste eeuw
Jan De Ryck, Jos Bielen, Thomas De Baets, Peter Pieters, Jan Coeck, Geert Van Der Straeten, Marc Van Den Broeck, Carl Van Eyndhoven (...)
Oratorium RwandaOratorium Rwanda (1998)
20ste eeuw
Jan Caals, Werner van Mechelen, Catherine Vandevelde, Marianne Vliegen, Geert Van Der Straeten, Paul Dinneweth
Koor van het jaar 1997-1998Koor van het jaar 1997-1998 (1998)
20ste eeuw
Paul Steegmans, Diverse uitvoerders, Kurt Bikkembergs, Jan Coeck, André Waignein, Geert Van Der Straeten, Jacques Maertens, Lucien Posman (...)
Europese Kerstliederen uit Oost en WestEuropese Kerstliederen uit Oost en West (1991)
Klassiek
Martin Valcke, Vocale en Instrumentale Ensembles Lemmensinstituut, Kurt Bikkembergs, Paul Steegmans, Geert Van Der Straeten, Jan Van Der Roost, Piet Swerts, Wim Henderickx (...)

Auteur van

'Ik wil hier vernieuwen en verjongen'
'Ik wil hier vernieuwen en verjongen'
'De laatste jaren waren allesbehalve leuk'
'De laatste jaren waren allesbehalve leuk'
'We zijn bezig met een werk van lange adem'
'We zijn bezig met een werk van lange adem'

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Geert Van Der Straeten
Geert Van Der Straeten op Facebook