Jan Coeck

Categorie:componist, docent, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
Wilrijk (Antwerpen), 20.11.1950
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Korte beschrijving

Vlaams componist en muziekpedagoog

Biografie

Jan Coeck (°1950) is muziekpedagoog, componist, auteur, pianobegeleider en arrangeur. Na zelf zijn opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven genoten te hebben, is hij er vandaag ere-docent. Daarnaast is hij ook gastdocent aan diverse culturele centra en lerarenopleidingen in het binnen- en buitenland. Als componist schrijft hij voornamelijk vocale muziek voor kinderen en jeugdkoren. De teksten in het Nederlands, Frans, Duits of Spaans schrijft hij zelf of werden nauwkeurig geselecteerd uit het werk van auteurs die hem inspireren. In het kader van zijn studies aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen schreef hij ook een hele reeks beiaardcomposities. In de periode van 1987 tot 1992 verzorgde hij de pianobegeleiding voor de Bob Boon Singers, die in die jaren het kooramusement hoog in het vaandel droegen en covers van popsongs, evergreens en Nederlandstalige liederen in eigen bewerkingen brachten. Verschillende van die arrangementen werden door Jan Coeck geschreven. In 2015 zorgde hij ook voor alle arrangementen voor de liederen uit Doewap #1 en Doewap #2 voor Koor&Stem. Coecks werken werden meermaals bekroond in de Spaanse compositiewedstrijd in Gran Canaria; in 1997 ontving hij de eerste prijs voor Nocturno op tekst van Gerardo Diego en in 1999 ontving hij die opnieuw voor Cuando los niños juegan a la guerra op tekst van José Luis Pernas. De meeste werken van Jan Coeck worden uitgegeven bij muziekuitgeverij Euprint en Koor & Stem. De liedbundels Stemmig en Meer Stemmig werden uitgegeven door Plantyn.

Selectieve discografie

Op enen KerstnachtOp enen Kerstnacht (2001)
Kerstlied
Clari Cantuli, Ria Van Wing, Jan Coeck

Selectieve discografie als componist

Kattenkwaad!Kattenkwaad! (2003)
20ste eeuw
Jan De Ryck, Jos Bielen, Thomas De Baets, Peter Pieters, Jan Coeck, Geert Van Der Straeten, Marc Van Den Broeck, Carl Van Eyndhoven (...)
Music for Children's and Girl's Choirs by Flemish ComposersMusic for Children's and Girl's Choirs by Flemish Composers (2001)
20ste eeuw
Oxalys, Jan Van Der Roost, Jan Coeck, Peter Pieters, Kurt Bikkembergs, Martin Valcke, Vic Nees, Johan Van Bouwelen (...)
Koor van het jaar 1997-1998Koor van het jaar 1997-1998 (1998)
20ste eeuw
Paul Steegmans, Diverse uitvoerders, Kurt Bikkembergs, Jan Coeck, André Waignein, Geert Van Der Straeten, Jacques Maertens, Lucien Posman (...)

Selectieve discografie als medewerker

Schoner dan de dagenSchoner dan de dagen (1988)
Kerstlied
Bob Boon Singers, anoniem, Jan Haspeslagh

Verwante items in de databank

Externe links:Componistenfiche Jan Coeck