Jean-Paul Byloo

Categorie:componist
Veurne, 08.04.1949
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw

Biografie

Jean-Paul Byloo werd geboren in Veurne. Na zijn humaniorastudies te Veurne studeerde hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, waar hij de eerste prijzen notenleer (klas Gaston Van Damme), piano (klas Abel Matthys), harmonie (klas Jeanne Vignery), contrapunt (klas Roland Coryn) en fuga (klas Gery Bruneel) behaalde.
Byloo studeerde koordirectie aan de Kurt Thomasstichting in Den Haag en moderne compositietechnieken bij Lucien Goethals. Hij besloot zijn muziekstudies aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel met een eerste prijs met onderscheiding voor compositie in de klas van André Laporte.
Van 1972 tot 1982 was Byloo leraar notenleer en piano aan de Stedelijke Muziekacademie van Veurne. Byloo dirigeerde het Beauvarlet Kamerkoor uit Nieuwpoort (1975-1985) en de Cantores Servadie uit Diepenbeek (1985-1988). Byloo was directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Geel tot 2013 en leraar notenleer en daarna vormanalyse en instrumentatie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.


Het werk van Byloo werd bekroond in compositiewedstrijden van o.a. Sabam, Cantabile, de Provincies West-Vlaanderen en Antwerpen en de Koninklijke Academie. Zijn composities werden in première gebracht op het Festival van Vlaanderen, Ars Musica Brussel, de Nacht van Radio 3 en de Belgisch-Nederlandse Muziekdagen.
Talrijke eenvoudige koorwerken en liedbewerkingen werden uitgegeven door ANZ Antwerpen en door uitgeverij De Noteboom. Er werden opnames gemaakt van koor-, kamer- en orkestwerken door de VRT. De werken van Byloo werden uitgevoerd in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Hongarije.Partituren: www.matrix-new-music.be

Selectieve discografie als componist

CantabileCantabile (2008)
20ste eeuw
St├ęphane Vande Ginste, Tom De Haes, Ludo Claesen, Bert Van Herck, Peter Thys, Geert D'hollander, Bernard Baert, Stefaan De Lange (...)
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5 (2007)
20ste eeuw
Luk Vaes, Hans Ryckelynck, Frank Agsteribbe, Marcel Ketels, Philippe Souvagie, Peter Pieters, Jan Devlieger, Herman Roelstraete (...)
De nieuwe oogst. Nationale koorcompositiewedstrijd 2005De nieuwe oogst. Nationale koorcompositiewedstrijd 2005 (2005)
20ste eeuw
Capella di voce, Kurt Bikkembergs, Jan Van Landeghem, Dirk Van Croonenborch, Vic Nees, Peter Lejaeghere, Noor Sommereyns, Kristiaan Van Ingelgem (...)
RaadselkringenRaadselkringen (1990)
20ste eeuw
Noordlimburgs Mannenkoor, Collegium Instrumentale Brugense, Boudewijn Buckinx, George De Decker, Jean-Paul Byloo, Karel Goeyvaerts, Herman Baeten
Komitas - J.P. Byloo - B. Britten - V. Nees - W. KerstersKomitas - J.P. Byloo - B. Britten - V. Nees - W. Kersters
20ste eeuw, romantiek
BRT Koor, Komitas, Vic Nees, Jean-Paul Byloo, Benjamin Britten, Vic Nees, Willem Kersters

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Uit de stille Kempen (2006)