Dieter Van Handenhoven

Categorie:muzikant, muziekleraar
Sint-Niklaas, 1968
Genre(s):classicisme, barok
Instrument(en):klavecimbel, orgel

Korte beschrijving

klavecinist, organist, muziekleraar, begeleider, koordirigent

Biografie

Dieter van Handenhoven studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Naast het Hoger Diploma orgel behaalde hij eveneens een Meesterdiploma klavecimbel. Als docent is hij verbonden aan de muziekacademie van Sint-Niklaas en aan de Antwerpse Kunsthumaniora. Hij is regelmatig te gast op orgelcycli en gaf recitals in o.a. de Sint-Baafskathedraal te Gent en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen. Tevens is hij een veelgevraagd continuospeler.

Hij was verbonden aan het Collegium Instrumentale Brugense, concerteerde bij o.a. Il Fondamento, de Beethoven Academie, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Vlaams Radio-orkest en Ex Tempore.

Sinds 2002 is hij klavecinist bij producties in de Vlaamse Opera. Zo was hij te horen in Orlando en Ariodante (G.F.Handel) en Idomeneo (W.A.Mozart). Daarnaast is hij begeleider op de wedstrijd Musica Antiqua te Brugge.

Hij werkte mee aan verscheidene CD-opnames met als buitenbeentje een opname voor Hooverphonic (Jackie Cane). Als organist en klavecinist was hij reeds meermaals solistisch te horen in concerti van J.S.Bach, W.A.Mozart, G.F.Haendel en Hugo Distler. Dit in o.a. het Festival van Vlaanderen en Musica Flandrica.

Ook als dirigent is Dieter Van Handenhoven reeds een hele tijd actief. Hij is de oprichter van het vocaal ensemble Arc Sonore en sinds 1993 is hij dirigent van het knapenkoor In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas. Met dit knapenkoor concerteert hij regelmatig in binnen- en buitenland.

Het Vlaams Radio Koor nodigde hem meermaals uit als gastdirigent. 

Selectieve discografie

Noyt sulcken liefdeNoyt sulcken liefde (2005)
Kerstlied, oude muziek
Guy De Mey, Dieter Van Handenhoven
van Beethoven Ludwig - symfonie nr. 9van Beethoven Ludwig - symfonie nr. 9 (1997)
classicisme
Camilla Nylund, Monica Groop, Scot Weir, Michael George, Kantorei Barmen-Gemarke, Beethoven Academie, Jan Caeyers, Dieter Van Handenhoven (...)