Alain De Ley

Categorie:componist, hedendaagse componist, koor, hedendaagse muziek
28.09.1961
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):zang, piano, dwarsfluit
Contact van:Vlaams Radiokoor (VRK)

Biografie

Alain De Ley (°1961) deed zijn eerste muzikale ervaring op als zanger van het Antwerps Kathedraalkoor, terwijl hij nog achter de schoolbanken zat in het Sint-Jan-Berchmanscollege in Antwerpen. Hij kreeg er de smaak te pakken en studeerde enkele jaren later fluit (bij Remy De Roeck) en piano (Patrick De Hooghe, Freddy Van der Koelen Hedwig Vanvaerenbergh en Urbain Boodts). In 1979 zette hij zijn studies verder aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Antwerpen. Pas later volgde hij privé-lessen compositie bij Alain Craens.

Alain De Ley schrijft het liefst muziek voor koor en kleinere ensembles. Als artistiek verantwoordelijke van het Vlaams Radio Koor heeft hij voeling met de mogelijkheden en beperkingen van een zangstem. Hij kreeg dan ook verschillende Opdrachten van koren (Ensemble Polyfoon, Musa Horti en Amarylca), het Festival van Vlaanderen en Koor&Stem. De muziek van Alain De Ley is verhalend, melodisch en afwisselend door het gebruik van verrassende harmonieën.

Af en toe combineert Alain De Ley de klassieke schrijfstijl met popmuziek. Zo ontstond in 2003 het nummer Liquid Waltz voor koor, solo zang en een popgroep, ingezongen door Sarah Bettens. In 2008 componeerde hij opnieuw een werk voor Polyfoon en Sarah Bettens, Infinito. Daarnaast schrijft hij regelmatig muziek voor projecten waarin verschillende kunstvormen een geheel vormen. In 2006 en 2007 werkte hij mee aan de projecten Sacred Places en Sibes, waarin muziek, dans, figurentheater en beeldende kunst samen komen.

In september 2014 verschijnt, op vraag van en met dank aan Ensemble Polyfoon, een eerste cd met het oeuvre van Alain De Ley. 

De Ley is in het heden artistiek administrator van het VRK.

 

 

Selectieve discografie als componist

Alain De Ley - Missa Pro VivisAlain De Ley - Missa Pro Vivis (2014)
koormuziek, 21ste eeuw / hedendaags
Ensemble Polyfoon, Alain De Ley, Lieven Deroo
L'Homme Armé - oorlog als muzeL'Homme Armé - oorlog als muze (2004)
oude muziek
Ensemble Polyfoon, Lieven Deroo, Guillaume Dufay, Warre Borgmans, Johannes Regis, Giacomo Carissimi, Antoine Brumel, Josquin Desprez (...)
Ante et nuncAnte et nunc (2003)
oude muziek, 20ste eeuw
Matthaeus Pipelare, Ensemble Polyfoon, Alain De Ley, Antonio Lotti, Gregorio Allegri, Sergei Rachmaninov, Arvo Pärt, Jacobus Gallus (...)

Auteur van

Alain De Ley
Alain De Ley

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Alain De Ley (02.2010)
Op Oude Paden (10.2006)
Personen/groepen:Vlaams Radiokoor (VRK) (koor, hedendaagse muziek, oude muziek, ensemble, repertoire)