Myrddin

Toon ook: Myrddin, Myrddin De Cauter

Categorie:groep / artiest, solist, muzikant
Genre(s):Europese wereldmuziek
Huidige/voormalige leden:Myrddin De Cauter

Korte beschrijving

Belgische flamenco gitarist. In zijn composities integreert bij probleemloos jazz, filmmuziek en klassiek.

Biografie


Myrddin De Cauter, de jongste zoon van Koen De Cauter, is een vreemd fenomeen in de hedendaagse muziekwereld. Onder de vleugels van zijn vader leerde hij op jonge leeftijd klarinet te spelen in jazz en zigeunerswing stijl. Al gauw vond hij, mede door klassieke studies en zijn interesse voor vele verschillende genres, een eigen persoonlijkheid op dit instrument.
Op zijn 14de ontdekte hij de rijkdom en originaliteit van de Flamencogitaar. Na de fundamenten van zijn vader geleerd te hebben vertrok hij naar Spanje waar hij 'materclasses' volgde bij enkele grote namen uit de Flamenco: Manolo Sanlucar, Gerardo Nuñez, Rafaël Riqueni, Enrique De Melchor… Myrddin volgde ook nog klassieke gitaar hier in België.
Zijn grote technische virtuositeit staat nooit zijn diep lyrisch beleven in de weg. Dit is reeds duidelijk te horen op zijn debuut-CD 'Imre'. Zowel in als buiten België begint Myrddin faam te krijgen als een unieke stem in de flamenco.
Ondertussen bleef hij evenwel klarinet spelen in zowel binnen- als buitenland in verschillende formaties en genres en daaruit vloeiden dan weer enkele CD-opnames. Naast de klarinet en gitaar laat Myrddin zich ook kennen als drummer bij enkele projecten en groepen waar hij met soepele hand en verfijnde pulse de ritmes van jazz, musette en Zuid-Amerikaanse muziek bespeelt. Daarbij komt nog dat hij de laatste jaren veel bezig is met hedendaagse klassieke muziek, zowel als componist en arrangeur met reeds enkele gewichtige projecten op zijn naam zoals: 'De Passie van De Ketter' (Brugge 2002) met o.a. Wannes Van de Velde en 'Volkeren onder verdrukking', een project voor het Festival van Vlaanderen (2002) met het Arriaga strijkkwartet. Ook zijn reeds enkele arrangementen van hem opgenomen op CD.
Eind 2005 kwam de nieuwe CD van Myrddin 'Novar' uit.

Bron: www.decauterfam.be

Selectieve discografie

Monstruos y Duendes Vol. 3: MédynMonstruos y Duendes Vol. 3: Médyn (2021)
Folk
Myrddin
Monstruos Y Duendes Vol. 2: LonghinMonstruos Y Duendes Vol. 2: Longhin (2020)
Jazz
Myrddin
Monstruos Y Duendes Vol. 1: MyfyrioMonstruos Y Duendes Vol. 1: Myfyrio (2020)
Folk
Myrddin
Rosa de PapelRosa de Papel (2015)
Wereldmuziek
Myrddin
Lucía NieveLucía Nieve (2009)
Europese wereldmuziek
Myrddin
NovarNovar (2005)
Wereldmuziek, Folk
Myrddin
ImreImre (2000)
Wereldmuziek, Europese folk
Myrddin

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Flamundo! / Vol. 2Flamundo! / Vol. 2 (2006)
Wereldmuziek
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Dit is al wat ik Kan' (12.03.2015)