Bob, Frank en Zussen

Categorie:artiest / groep, ensemble (vocaal-instrumentaal)
1972
Genre(s):traditionele folk
Huidige/voormalige leden:Frank Claessens, Gina Claessens, Philippe Lardinois, Randi Broager-Gron, Gerd Van Loock

Korte beschrijving

De groep brengt eigentijdse folkinterpretaties van vocale en instrumentale muziek uit de Middeleeuwen en de renaissance, afgewisseld met eigen composities.

Biografie

De muziekgroep met de opvallende naam Bob, Frank en Zussen neemt een aparte plaats in de Vlaamse muziekwereld in. De groep nam in 1975 deel aan de Ontdek de Ster-wedstrijd van de toenmalige BRT.  Zij eindigden op de tweede plaats na wijlen Jan Puimège.  In 1977 verscheen de eerste LP Bob, Frank en Zussen. Daarna volgden nog 2 LP’s en 6 CD’s, waaronder een met een exclusief Kerstrepertoire. 
De groep heeft onlangs zijn zesde CD uitgebracht: “ I’ vo’ bene “, naar een gelijknamig Italiaans lied uit de 14de eeuw.  Deze CD kreeg lovende recensies in de Vlaamse en Franstalige folkpers.  
Het repertoire omvat eigentijdse interpretaties van vocale en instrumentale muziek uit de middeleeuwen en de renaissance.   Zij nemen de kern van de oude muzieknotatie en kleden hem in met een hedendaagse klankkleur op eigentijdse instrumenten om tot een eigen boeiende muziekinterpretatie te komen. Zo maken zij oude muziek toegankelijk voor een modern publiek. En ze inspireert hen ook tot het schrijven van eigen composities die ons terugbrengen bij de folk. Daarnaast komt ook traditionele muziek uit verschillende Europese landen aan bod.  Dit bewijst de tijdloosheid en de universaliteit van de muziektaal. Een uitgebreid akoestisch instrumentarium zorgt voor veel afwisseling.
Tijdens concerten wordt elk nummer geplaatst in een historisch en vaak anekdotisch kader. Zo blijft elk optreden boeien door de frisheid en de variatie in het repertoire.  

De groepsnaam verwijst naar de oorspronkelijke leden Bob met zijn zus Annemie en Frank met zijn zus Gina.  Momenteel bestaat de groep, naast stichtend lid Frank, uit Philippe Lardinois, Randi Broager-Grón en Gerd Van Loock.

Selectieve discografie

I' vo' beneI' vo' bene (2019)
Folk
Bob, Frank en Zussen
How far is 't to Bethlehem?How far is 't to Bethlehem? (1998)
Kerstlied
Bob, Frank en Zussen
Medieval and Renaissance Music - pour ung plaisirMedieval and Renaissance Music - pour ung plaisir (1991)
oude muziek
Bob, Frank en Zussen

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Folk Music in Flanders / 2006Folk Music in Flanders / 2006 (2006)
Folk
Diverse uitvoerders