Manu Mellaerts

Categorie:muzikant, solist, repertoire
Genre(s):20ste eeuw
Instrument(en):trompet
Huidig/voormalig lid van:Belgian Brass

Korte beschrijving

Manu Mellaerts is onmiskenbaar één van de meest gerenommeerde trompetsolisten van bij ons.

Biografie

Manu Mellaerts ving zijn muzikale opleiding aan in de academie van Tienen. Daarna studeerde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven en vervolgens aan het Conservatorium te Brussel, waar hij het Hogere Diploma voor Trompet en Kamermuziek behaalde, alsook een pedagogisch diploma. Hij vervolmaakte zich bij Pierre Thibaud te Parijs, bij Roger Delmotte te Versailles en bij Edward Tarr te Basel.
In 1985 werd hij laureaat van de VRT Tenuto wedstrijd en in 1987 laureaat van de Internationale Trompetwedstrijd te Toulon. Van 1984 tot 1986 was hij als trompettist verbonden aan het Vlaams Radio Orkest, terwijl hij leraar was aan het Lemmensinstituut te Leuven tot 1987. Sinds 1986 is hij solotrompettist bij het Orkest van de Muntschouwburg en docent aan het Conservatorium te Brussel. Als solist trad Manu Mellaerts op met o.a. het Orkest van de Muntschouwburg, het Vlaams Radio Orkest, de Beethoven Academie, I Fiaminghi, het Collegium Instrumentale Brugense, en l’Orchestre de Wallonie. Hij is stichter en artistiek leider van het koperensemble Belgian Brass.Als gastdocent is hij veelgevraagd op diverse stages en zomercursussen. Manu Mellaerts werkte mee aan diverse CD-opnamen, ondermeer een bijzondere opname van diverse barok- en klassieke concerto’s met het Collegium Instrumentale Brugense.

Selectieve discografie

Musica FestivaMusica Festiva (2006)
20ste eeuw
Manu Mellaerts, Sven van Calster, Bert Appermont, Bart Picqueur
Vic Nees - Trumpet Te Deum & Choral WorksVic Nees - Trumpet Te Deum & Choral Works (2005)
20ste eeuw
Manu Mellaerts, Steven Verhaert, Els Crommen, Peter Pieters, Vic Nees, Peter Dejans
Feestelijk KlassiekFeestelijk Klassiek (1997)
classicisme, barok
Manu Mellaerts, Patrick Peire, Johann Wilhelm Hertel, Collegium Instrumentale Brugense, Dirk Vermeulen, Johann Christian Bach, Carlos Bruneel, Carl Stamitz (...)
Trumpet ConcertosTrumpet Concertos (1994)
barok, classicisme
Manu Mellaerts, Patrick Peire, Joseph Haydn, Collegium Instrumentale Brugense, Johann Wilhelm Hertel, Georg Philipp Telemann, Johann Nepomuk Hummel, Leopold Mozart (...)

Selectieve discografie als componist

Entrata ImperialeEntrata Imperiale (2013)
barok
Belgian Brass, Fantini Girolamo, Tielman Susato, Johann Sebastian Bach, Claude Gervaise, Jean-Philippe Rameau, Michaël Praetorius, Steven Verhaert (...)
Russian Heritage - Belgian BrassRussian Heritage - Belgian Brass (2006)
20ste eeuw
Belgian Brass, Hanna Grociak, Modest Moessorgski, Steven Verhaert, Pyotr Il'yich Tchaikovsky, Dmitri Sjostakovich, Alexander Tcherepnin, Geert De Vos (...)
RubiconRubicon (2006)
20ste eeuw
An Lauwereins, Bert Appermont, Manu Mellaerts, Steven Verhaert, Pietro Mascagni, Teo Sparicio Barberan, Dmitri Sjostakovich

Selectieve discografie als medewerker

Flemish Choral Music - Bij Stemband 8Flemish Choral Music - Bij Stemband 8 (2010)
20ste eeuw, romantiek
Peter Benoit, Herman Engels, August de Boeck, Johan Duijck, Diverse uitvoerders, Robert Herberigs, Marc Michael De Smet, Norbert Rosseau (...)
In Flanders' Fields - Jan Decadt 80In Flanders' Fields - Jan Decadt 80 (1994)
20ste eeuw
Jan Decadt